'Alfabe' ile dengeleri alt üst etti

ABD’li internet devi Google’ı da bünyesinde barındıran tepe şirket Alphabet (Alfabe), Amerikalı teknoloji devi Apple’ı sollayarak dünyanın en değerli firması oldu.

'Alfabe' ile dengeleri alt üst etti

Google’ın artan Reklam gelirlerinin etkisiyle Alphabet hisseleri dün yüzde 2.9 yükselerek şirketin piyasa değerini 543 milyar dolara taşırken, cep telefonu satışlarında yaşanan düşüşlerin de etkisiyle Apple’ın hisseleri hafif geriledi ve şirketin piyasa değeri 530 milyar dolara indi.

Yatırımcıyı yatıştırdı
Alphabet’in son çeyrekteki kârı yüzde 5 artışla 4.92 milyar dolara çıkarken bunda yılsonu alışverişi döneminde akıllı telefon ve tabletlere yönelik online reklam gelirleri etkili oldu. Alphabet CFO’su Ruth Porat dünya genelinde hem masaüstü bilgisayarlarda, hem de mobil cihazlarda ilan gelirlerini artırdıklarını duyurdu. Şirketin yılın son 3 ayındaki ilan geliri 21.3 milyar doları buldu.

Alphabet şirketi, Google’ın gelirleriyle, kendi kendini süren otomobillerden, balonlarla dünyaya internet sağlamaya kadar geniş bir alanı kapsayan diğer işleri birbirinden ayırmak için kuruldu.
Yeni şirket yapısı bir anlamda Google’ın para kaybetme olasılığı yüksek olan işlere kaynak ayırmasından endişe eden yatırımcıları yatıştırmayı amaçlıyor. Alphabet’in iştirakleri arasında Google, Nest Labs ve Google X laboratuarları gibi şirketler başı çekiyor.

Yeni yapıyla şeffaflaştı
Yatırımcılar Alphabet’in daha şeffaf hale gelen bilanço rakamlarıyla birlikte Google’ın daha da büyüyebileceği beklentisine kapılırken, uzun soluklu diğer işlere harcanan paranın da korkulduğu kadar yüksek olmadığı hissi oluştu.
Örneğin Google bünyesindeki video sitesi Youtube’un yüzde 80 oranında ABD dışından izlendiğinin açıklanması ciddi bir büyüme beklentisi doğururken Alphabet’in sürücüsüz oto benzeri uzun soluklu projelere harcadığı paranın 2014’te 501 milyon dolar iken 2015’te 869 milyon dolar olduğu ortaya çıktı.