'BES'lenen emekliye ömür boyu maaş

BES’te yıllık gelir sigortası uygulaması başladı. Yeni dönemde, sistemden emekli olanlara ömür boyu aylık ödenecek. Aylık ödemeler, 5 yıl sonra başlayabilecek

'BES'lenen emekliye ömür boyu maaş

BİREYSEL Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni dönem başlıyor. BES’te birikimleri bulunanların emekli olduklarında ömür boyu aylık almalarına olanak tanıyacak yıllık gelir sigortası uygulaması hayata geçirildi. Hazine Müsteşarlığının 1 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği dün yürürlüğe girdi.

5 yıl ertelenebilir

Buna göre, sigorta ve emeklilik şirketlerince, 56 yaş ve üzeri kişilere Türk lirası cinsinden tek prim karşılığında, ömür boyu irat ödeyen yani tasarruf sahibi açısından aylık olarak nitelendirilebilecek ürünler sunulacak. Ödemeler hemen başlayabilecek veya en fazla 5 yıl ertelenebilecek. Aylık tutarı, başlangıçta ölüm düzeyi tablosu, teknik faiz oranı ve ürünün diğer özelliklerine göre hesaplanacak ve her takvim yılı başında en az TÜFE oranında arttırılacak.

Aylık ödeme süresince veya ödemelerin belirli bir süre ertelendiği ürünlerde erteleme dönemi içerisinde sigortalının vefatı halinde lehtara vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu aylık bağlandığı ürünler sunulacak ve sigorta ettirenin isteğine bağlı olarak söz konusu teminatları içeren sözleşmeler yapılabilecek.

56 yaş altına da var

56 yaşın altındaki kişilere, Türk lirası veya yabancı para birimi cinsinden tek ya da taksitli prim ödemeleri karşılığında hemen veya belirli bir süre sonra başlayan, belirli tutarlarda veya TÜFE dahil bir varlık ya da varlık grubuna endeksli olarak ömür boyu veya belirli bir süre için aylık ödeyen, isteğe bağlı olarak sigortalının vefatı halinde lehtara; vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu aylık bağlandığı ürünler sunulabilecek. Kar payı dağıtılması taahhüt edilen ürünlerde, kar payı tutarının bir kısmının veya tamamının irata çevrilmesi, cari veya müteakip irat ödemelerine eklenmesi, defaten ödenmesi ve benzeri seçenekler söz konusu olabilecek.

5.7 milyon BES’linin % 6.5’i 56 yaş üzeri

BİREYSEL Emeklilik Sistemi’nde son rakamlara göre 5.7 milyon kişi bulunuyor. Sistemden yararlanan kişi sayısı 5 milyon seviyesini 2014 yılı sonunda aşarken, 2015’te bu rakam 6 milyona kadar yaklaştı. Yıllık Gelir Sigortası uygulamasıyla birlikte, BES’e ilginin daha da artması bekleniyor. Sistemde bulunun 5.7 milyon kişinin yüzde 6.5’ini 56 yaşın üzerindekiler oluşturuyor.