''Dolarda endişeye gerek yok''

"İstediğimiz seviyede..."

''Dolarda endişeye gerek yok''
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların yükselmesinin ülke ekonomisini rahatsız etmeyeceği vurgusunu yaptı.
Bakan Zeybekci, bazı açılış ve etkinlikler için geldiği Denizli'de Laodikya Antik Kenti'nde kahvaltıya katılarak, antik kentte incelemelerde bulundu.
İncelemelerinin ardından gazetecilerin soruları cevaplayan Zeybekci, "dolarda yaşanan hareketlilik" konusunun sorulması üzerine, bu konuda endişeye gerek olmadığını belirtti.
"Beklemek, bunu speküle edenlerin birbiriyle bu hesaplarını görmesini sağlamak lazım. Ama vatandaşın tedirginliğini de cevaplamak lazım" diyen Zeybekci, bu yöndeki hareketlerin Türk ekonomisini rahatsız eden hareketler olmadığını, vatandaşın da rahatsız olmamasını söyledi.
Zeybekci, şöyle konuştu: "Çok daha farklı şeyler söylenebilir. Türkiye'nin (döviz bazında borçlarından dolayı) borçlarının artığı yönünde belki bir yorum olabilir. Fakat doların bu seviyelerinin, yani 2,15-2,25 aralığının bizim istediğimiz aralık olduğunu hep söyledik. İhracatımızı teşvik edici, ithalatımızı da cazip olmaktan çıkarıcı bir seviyedir. Endişe etmemek lazım.
Bunu speküle edenlerin spekülasyonlarına da alet olmamak lazım. Türkiye ekonomisinin çok güçlü olduğunu söylememize gerek duyacak bir ortam da yok.
Önümüzdeki dönemde ihracatımızı artırarak devam edeceğiz. İlk 8 aylık ihracatımıza baktığımızda, eylül ayı ihracatı ilk 8 ayın ihracatının ortalamasının üzerinde olacak. İkinci çeyrekte ihracatın büyümeye katkısının yüzde 2,9 olarak gerçekleşeceği varsayımıyla, ihracatın büyüme olumlu katkısın devam edecek."