'Kör havuz Nisan'da kalkacak'

BİST Başkanı Himmet Karadağ, kör havuz uygulamasının nisanda kaldırılacağını söylerken, Turkcell ve Koç Holding hisselerindeki anlık düşüşe ilişkin de açıklama yaptı

'Kör havuz Nisan'da kalkacak'

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, CEO Club toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karadağ, Turkcell ve Koç Holding hisselerinde çarşamba günü yaşanan anlık düşüşün algoritma kaynaklı olduğunu kaydeden işlemin nereden yapıldığının belirlenip SPK'ya iletildiğini söyledi. Karadağ sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşlemlerden kaynaklı yatırımcı zararı var. Borsa olarak almak isteyenlerin taleplerini toplayıp satmak isteyenlerle eşleştiriyor. Diyelim ki 5 TL'den işlem gören Turkcell hissesini 8 TL'den almak için algoritma girmişsin. Sistem çalışmaya başlamış, biz o noktada ne yapabiliriz veya 10 TL'lik hisseyi 5 TL'den satarım diye emir girmişsin. Borsa olarak bunu benim engellemem gerekiyor mu? Hayır. Belli fiyat seviyelerinde yukarı ve aşağı yönlü dalgalanmalar olduğunda sistemi aşırı oynaklığa karşı korumak için devre kesicilerim var. Bizim açımızdan sistemik bir risk değil. "

Çarşamba günü seans kapanışına doğru Turkcell hisseleri bir dakika içinde yüzde 9,7 düşerken, Koç Holding hisseleri ise eş zamanlı olarak yüzde 10 düşüş yaşamıştı.

Forex düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karadağ, "Yapılan iş sağlıklı bir iş mi sağlıklı bir gelir kaynağı mı? Sermaye piyasasında nitelikli yatırımcılarımı yüzde 95'in üzerinde kayıp ve memnuniyetsizlikle sonuçlanıyorsa o işlem sağlık bir işlem değildir. Benim vadeli işlem ve opsiyon borsam var. Hedge amacıyla, kurumsal metadolojilerle yapılarsa tamam ama forekxin kumardan çok bir farkı yok. Kumar güdüsüyle yapılan işlemler sermaye piyasamıza uymuyor" diye konuştu.

"KONUT PROJELERİNİN BORSA'DA SATILMASINI İSTİYORUZ"

Borsa İstanbul Başkanı, konut projelerinin borsada alınıp satılmasını istediklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tapuda gayrimenkul sertifikalarıyla en likit olmayan varlığımızı likit hale getireceğiz, piyasalarda satacağız ki bunu bir de Körfez'den Balkanlara kadar konut projelerinin Borsa İstanbul'da alınıp satılmasını istiyoruz. Diğer taraftan Tapu Takas Sistemimizle sertfikayı hiçbir bürokratik engel olmadan mobil uygulamayla sertifika üzerinden tapu devirlerinin mümkün hale getirilmesini sağlayacağız. Bunu taşıt ve ticaretin diğer alanlarına da taşımış olacağız."

"VARLIK FONUNA DEVREDİLEN ŞİRKETLERİN STRATEJİLERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK"

Borsa İstanbul'un varlık fonuna devrine ilişkin ise, "Hükümetin kararı. Varlık fonu yüzde 100 devlet şirketi. Devrolunan şirketler itibariyle şu an stratejilerde bir değişiklik yok aynı şekilde devam edeceğiz. Varlık fonunda mümkün olduğunca kurumsal yönetim, ölçek ekonomisi anlamında maksimum katkıyı varlık tarafındaki şirketlerimize sağlamaya çalışacağız. Çalışmalar devam ediyor. Basın duyurularını Mehmet Bostan yapıyor. Varlık fonu, sermaye piyasaları ve borsaya hem sinerji katacak hem de çok güzel menkul kıymetler getireceği için maksimum oranda destekliyoruz" diye konuştu.

Kör havuz uygulamasına ilişkin BloombergHT'nin sorusunu yanıtlayan Karadağ, Nisan ayı başında borsada kör havuz uygulamasının kaldırılacağını belirtti. Karadağ, önceki açıklamasında, "BIST 30'da yer alan şirketlerimizin 25'i sürekli kapalı kalacak, BİST 30'dan beş firma ve diğer işlem gören şirketlerimizin aracı kurum bilgisini anlık olarak yatırımcılarla ve aracı kurumlarla paylaşıyor olacağız" demişti.