'Milli taksi' 2019'da hazır

Türk otomobilinde mutlu sona az kaldı. 2019 yılında asfalta indirilip seri üretime geçilmesi planlanan yerli otomobilin ilk aşamada ticari taksiler için geliştirileceği belirtildi.

'Milli taksi' 2019'da hazır

Ülkemizdeki bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminin eksikliklerini gidermek, üretimde teknolojik dönüşümü sağlamak ve uluslararası rekabet gücümüzü artıracak politikalar belirlemek amacıyla birçok önemli projeler yürüten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli otomobili Türkiye'ye kazandırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

2019'da hazır olacak

TÜBİTAK MAM bünyesinde konvansiyonel, tam elektrikli, menzili uzatılmış elektrikli gibi farklı tahrik sistemleri ile çalışan 4 prototip aracı geliştirildi. Bu senenin sonuna kadar geliştirilecek araçlardan en az 30 adetlik bir test filosu oluşturulması bekleniyor.

İlk aşamada ticari taksiler kullanacak Bir televizyon kanalında yerli otomobil hakkında açıklamalarda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü “İki koldan çalışıyoruz. TÜBİTAK bünyesindeki çalışma sürüyor. İkinci bir çalışma bakanlık bünyesinde projenin iş modeliyle ilgili. Otomobil yapmak ticari ağırlıklı bir iş. Ticari anlamda bir otomobilin üretilip pazarlanmasına ve küresel başarı elde edilmesine yönelik iş modeli üzerinde çalıştık. Başbakanımıza arz ettik" dedi.

Aracın elektrikli olacağını belirten Özlü “Öncelikle şehir içi taksiler için bir model geliştireceğiz. 2019'a yetiştirmeye çalışacağız. İlk aşama ticari taksi şeklinde düşünüyoruz. Yüksek rakamlarda üretim miktarını yakalayabilirsek maliyetlerin düşeceği açık" diye konuştu.

2 lira ile 100 km gidecek

TÜBİTAK'ta geliştirilen batarya teknolojileri, Türk otomobilinde kullanılacak. Bu araç, 2 liralık şarj maliyetiyle, büyük şehir trafiğinde 100 kilometre yol yapabilecek. Şehirler arası yolculuklarda ise arabadaki küçük jeneratör devreye girerek bataryayı şarj edecek. Yani şarjı istasyonda değil de araçta taşınacak.

“Dört tekerlekli yürüyen bilgisayar"

Yerli otomobilde sensör teknolojisi ve araçlar arası iletişim sistemi de kullanılacak. Kaza riski oluşturacak durumda araç mevcut sensör teknolojilerinden çok daha hızlı bir şekilde bunu tespit ederek fren sistemini devreye alacak. Ancak fren yapma mesafesi yeterli olmazsa, öndeki araçla iletişim kurarak, eğer müsaitse o araçtan hızını artırmasını isteyecek. Dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı şimdiki Milli Savunma Bakanı Fikri Işık “Öndeki araçta bu talebi alacak, çok hızlı bir şekilde değerlendirecek ve önü müsait ise hızını artıracak. Bütün bu işlemler, adeta saliseler içinde yapılacak" dedi.

Türk otomobilini, bu tür teknolojik donanımlarla zenginleştirmeye büyük önem verdiklerini dile getiren Işık, "Piyasaya çıktığında, herhangi bir araç olarak çıkmayacak. Dünyaya, birçok yeni teknolojiyi sunan, farklı, yeni bir araç olacak" ifadelerini kullandı. Araç 'dört tekerlekli yürüyen bilgisayar' olarak nitelendiriliyor.

Yeni Şafak