'Standartını belirleyen kazanır'

Bakan Işık, TSE Gebze Kampüsü’ndeki labaratuvar açılışını yaptı. Bakan Işık yaşadığımız çağın standartlar çağı olduğunu ve kim standardı belirlerse malı onun satacağını söyledi.

'Standartını belirleyen kazanır'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Gebze Kampüsü’ndeki labaratuvar açılışını yaptı. Bakan Işık yaşadığımız çağın standartlar çağı olduğunu ve kim standardı belirlerse malı onun satacağını söyledi.

TSE Gebze Kalite Kampüsü'ndeki Kimya Laboratuvarı ile Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı'nın açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TSE Başkanı Hulisi Şentürk ve TSE çalışanları katıldı.

'KİM STANTARDINI BELİRLERSE MALI O SATAR'

Yaşadığımız çağın standartlar çağı olduğunu söyleyen Bakan Işık konuşmasına söyle devam etti: "Kim standardını belirlerse malı o satar. Bugün çok gelişmiş adeta parasız hiçbirşey satmayan bazı ülkeler, pazarı güçlü olan ülkelerde bu standart hizmetleri ücretsiz yapıyorlar. Yani parasız günahını vermeyenler standart ücretini almıyorlar. Standandartı ücretsiz koyuyor. Niye çünkü kendi standartını koyuyor. Ondan sonra başka ülke o standartlara uyamadığı için kendi ülkesinin malı satılıyor. Biz bu coğrafyanın en güçlü ülkelerinden biri olarak özellikle çevre ülkelerimizde bu ülkelerimizin standartlarının belirlenmesinde etkili olmak ve o standartların belirlenmesi süreciyle birlikte o pazarlarda Türk mallarının daha fazla bulunması daha güçlü şekilde o pazarlarda bulunmak için TSE nin bu şirketini özellikle önemsiyoruz ve bu şirketi kesinlikle kalite eksenli ve iş odaklı yapılandıracağız. İnşallah önümüzdeki süreçte bu şirketimizle bölgemizde standart bir bilinen ülke olarak bölge ticaretinden daha da fazla pay alıcağız."

TÜRKİYE'DE TESTLERİ YAPABİLİRİZ

TSE'nin son zamanlarda yaptığı atılımları önemsediklerini söyleyen Bakan Işık konuşmasını şöyle tamamladı: "TSE olarak Türkiye'nin geleceği noktasında hayati bir alanda çalışıyoruz. Bu labaratuvarların sanayicilere hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şuanda test ve deney miktarı Türkiyede 1.5 milyar dolar civarında. 300 milyon dolarını yurtiçinde yapabiliyoruz. 1 milyar 200 milyon doları her yıl yurtdışına veriyoruz. Halbuki çok kritik ölçek açısından çok fizibıl olmayan bir kaç test ve deney dışında hepsini Türkiyede yapabilmeliyiz. TSE'nin son zamanlarda yaptığı atılımı çok önemsiyoruz. Bugün açılışını yapacağımız kimya, gıda elektroteknik, tanribatsız muayene bizim yurt dışına göndereceğimiz test sayısını azaltacak." Bakan Fikri Işık ve protokol daha sonra labaratuvar açılışını yaparak incelemelerde bulundu.