Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, torba tasarıda yer alan düzenleme ile, devletin ödeme ve tahsilat işlemlerinin gerçekleştirildiği Tek Hazine Hesabı'nın kapsamının genişletileceğini söyledi.
Söz konusu değişiklik ile kamu nakit yönetiminin daha etkin şekilde yapılması, nakit rezervinin güçlenmesi ve kurumların ihtiyaçlarının daha verimli şekilde karşılanması hedefleniyor.
Şimşek, değişiklik ile, Hazine nakit yönetiminin daha düşük borçlanma seviyeleriyle gerçekleştirilebileceğini bu sayede borçlanma maliyetlerinin sınırlanacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Şimşek, mevcut uygulamaya ilave olarak ilk planda özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, SGK ve İŞKUR ile özelleştirme, tanıtma fonu gibi bütçe dışı fonların kademeli olarak kapsama alınacağını, yerel idareler ve KİT’lerin ise şimdilik kapsam dışında tutulacağı bilgisini verdi.
Şimşek ayrıca, kapsamda yer alması öngörülen kurumların mali kaynak büyüklüğünün 40 milyar lirayı bulduğunu kaydetti.
Mali kaynakların hak sahipliği değişmeyecek
Kurumların mevcut durumda olduğu gibi bütçeleri çerçevesinde kendi tasarrufları doğrultusunda harcamalarını gerçekleştirebileceğine değinen Şimşek, nakit ihtiyaçları için Hazineden talepte bulunabileceklerini, kurumların bu ihtiyaçlarının günlük olarak karşılanacağını bildirdi.
Şimşek, "Düzenleme ile kurumların mali kaynaklarının hak sahipliği değil, yalnızca yönetimi Hazineye geçmiş olacaktır" dedi.
Sistem nasıl işleyecek?
Söz konusu sistemin işleyişine ilişkin Başbakan Yardımcısı Şimşek şunları paylaştı:
"Kurumların günlük nakit ihtiyaçları, geliştirilen yeni bilgi işlem altyapısı aracılığıyla her gün Hazinede toplanacak, bu yönüyle kurumlarımızdaki nakit planlamasının hassasiyeti büyük önem arz edecektir. Hazine, kurumlardan topladığı nakit taleplerini günlük bazda karşılayacak. Kapsam dahilinde yer alan her bir kuruluş tarafından tahsilat ve ödemelerin tek merkezde toplanacağı sıfır bakiyeli birer tek idare tahsilat ve ödeme hesabı açılacak, tüm tahsilat ve ödemeler bu hesaplar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Hesaplarda kalan bakiye, gün sonunda Tek Hazine Kurumlar Hesabı'na aktarılacak"
'Tek hesap'ta kapsam genişliyor

Özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, SGK ve İŞKUR ile özelleştirme, tanıtma fonu gibi bütçe dışı fonlar Hazine'nin 'tek hesap' uygulaması kapsamına alınacak. Değişiklik ile borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.
Diğer Güncel Haberler Haberleri

Finans ve sigorta alanında geçen yıl yurt dışına yapılan yatırımların 930 milyon doları holdingler, 126 milyon doları bankalarca gerçekleştirilirken, bu da holdinglerin...

Rekabet Kurumu Başkanı Torlak, tüketici refahı kapsamında yapılan çalışmalarla 3 yılda tüketici lehine 10 milyar lira kazanç sağlandığını bildirdi.

Türkiye ile Moldova arasında bugünden itibaren başlayan karşılıklı kimlikle seyahat döneminde, Moldova'dan gelecek turist sayısının 200 bin kişinin üzerine çıkması...

Bankalar, 500 milyon lira ve üzerindeki miktarlarda kredi alan müşterilerinden isteyecekleri belgelere ek yapıldı.

Van'ın Saray ilçesinde 2 yıl önce temeli atılan Kapıköy Gümrük Kapısı, hizmete girdi. 100 milyon liraya mal olan gümrük kapısının bölge turizmine de katkı sağlayacağı...

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi, BOTAŞ'ın bu yıl en fazla yatırım gerçekleştireceği proje olacak