1 Mayıs yine gergin geçecek

Taksim'e çıkma polemiği başladı...

1 Mayıs yine gergin geçecek
1 Mayıs’ta Taksim’e çıkma tartışması başladı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ortak basın açıklamasıyla 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’na çağrı yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise “İstanbul’da onlarca meydan var. Gidiniz o meydanlarda yapınız” diyerek Taksim’in kitlesel olarak 1 Mayıs’a açılmayacağının işaretini verdi.
Çelik, gazetecilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili sorularını yanıtladı. Çelik, “Eğer amaç, 1977’de hayatlarını Taksim Meydanı’nda kaybedenleri anmak ise amaç 1 Mayıs’ta mesaj vermek ve 1 Mayıs’ı emek adına kutlamak ise bunlarla ilgili bir sorun yok. Gidip Taksim’de 1977’de yaşanan olaylardan dolayı çelenk bırakıp, orada anma yapılabilir” dedi.
Çelik, Türkiye’de miting ve gösteri alanlarının belli olduğunu vurgulayarak, “Asıl olan 1 Mayıs’ta emeğin karşı karşıya bulunduğu sorunları dile getirmek olmalıdır. Emeğin sorunlarını dile getirmek değil yer konusunda veya başka ideolojik çatışmalarla 1 Mayıs’ı hala eski anlayışlarla gündeme getirmek son derece yanlış olduğu inancı içerisindeyim” dedi.
“Geliniz orada çelenginizi bırakınız, 1977 olaylarını anınız ama müsaade edin de nerede toplumsal büyük gösterilerin yapılacağı konusunda bazı belirlenen yerlerde bunları gerçekleştirelim” diyen Çelik, şunları kaydetti:
“Ama dünyaya öyle lanse ediliyor ki sanki Türkiye’de toplantı, gösteri yürüyüşleri yapılamıyor. Bunlarla ilgili meydanlar yokmuş gibi. İstanbul’da onlarca meydan var. Gidiniz o meydanlarda yapınız. Buna bir engel söz konusu değil. Umarım sendikalar, sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs’ı gerçekten emeğin hak arama günü olarak kutlarlar ve emeğin sorunlarını dile getirmeye yoğunlaşırlar. Aksi takdirde diğer olumsuz bakış açılarını, nelere mal olduğunu dünden bugüne hepimiz biliyoruz. Umarım barış içerisinde amacına uygun bir şekilde 1 Mayıs kutlanır.”
Sendikalardan ortak çağrı
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ortak basın açıklamasıyla 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’na çağrı yaptı. DİSK’in başını çektiği heyet, Taksim’de toplanmak için Hüseyin Avni Mutlu’dan randevu istedi. Türk-İş ise 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağını açıkladı. Vali Mutlu, sendikalarla pazartesi günü makamında görüşeceğini belirterek, “Gerekli değerlendirmeleri yapacağız. Pazartesiden sonraki süreçte bunlarla ilgili gelişmeleri açıklayacağız” diye konuştu.