1 Nisan'dan sonra bildirmeyene büyük ceza!

Haftada bir gün, hatta bir saat bile gündelikçi çalıştıranlar, bu durumu sigortaya bildirecek. Bildirmeyene 32 bin TL ceza yolda.

1 Nisan'dan sonra bildirmeyene büyük ceza!
Gündelikçiler ve gündelikçi çalıştıranlar için 1 Nisan'dan itibaren yeni bir dönem başlıyor. Bu tarihten itibaren haftada bir gün, bir saat bile olsa evinde gündelikçi çalıştıranlar, SGK'ya bildirimde bulunacak.

Gündelikçiyi sigortalatmayan ev sahibine, bu durum tespit edildiği anda 5 asgari ücret, sigorta yaptırılmayan her ay için ise 2 asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak. Dolayısıyla 1 yıldır evinde çalıştırdığı gündelikçiyi sigortalatmayan ev sahibine toplamda 27 asgari ücret karşılığı 32 bin 440 TL idari para cezası uygulanması mümkün.

10 günden fazla çalışanlar

Ay içerisinde 10 gün ve üzerinde çalıştırılan gündelikçiler için SGK'ya sadece bir defalık tek bir bildirim yapılacak.

SGK, ev sahibinin bildirdiği kazanç üzerinden bu kişiler için yüzde 32.5 oranında prim hesaplayacak. Hesaplanan prim bildirim yapan kişinin SGK'ya bildirdiği banka hesabından düşülecek ve sigortalılık işlemleri tamamlanacak. Fatura ödemesinde olduğu gibi bankaya talimat verilecek, SGK da ev sahibinin banka hesabından primi her ay otomatik olarak çekecek. Ne zamanki evde çalışanla yollarınız ayrıldı, o zaman da SGK'ya yine tek bir nüsha formla durumu internet üzerinden bildirdiğinizde, SGK sizden prim alma işlemini sonlandıracak.

Günlük prim 13 TL

Ay içerisinde 10 gün (75 saat) ve üzerinde gündelikçi çalıştıran ev sahipleri asgari ücret üzerinden günlük 13 TL prim ödeyecek. Ay içerisinde 10 gün ve daha fazla çalışan gündelikçiler diğer tüm sigortalılar gibi emeklilik ve sağlık da dahil olmak üzere bütün sigorta kollarından yararlanabilecekler. Dolayısıyla ay içerisinde 10 gün ve üzerinde çalışan gündelikçilerin emeklilik için başka bir işlem yapmalarına gerek kalmayacak.

Çalıştırılan gündelikçinin son 6 aydır sigortalı olarak çalışmıyor olması halinde 54 aya kadar sigorta primi işveren hissesinin ödenmemesi mümkün. Dolayısıyla teşvikten yararlanan ev sahibinin çalıştırdığı gündelikçi için günlük 13 TL yerine 6 TL prim ödemesi yeterli olacak. Bu da ev sahiplerinin çok korktuğu prim masrafının düşmesi anlamına geliyor.

10 günden az çalışanlar

Ay içerisinde 10 günün altında gündelikçi çalıştıran ev sahipleri de sadece bir defa SGK'ya bildirim yapacak. 1 Nisan'dan sonra evinizde 10 günden daha az süreyle gündelikçi veya bakıcı çalıştırıyorsanız, SGK'ya tek bir nüsha form doldurup vereceksiniz ve işlem sonuçlanacak. Aynı forma kaç gün evde çalışılacağını, ne kadar ücret ödeyeceğinizi yazacaksınız. Son olarak bir de banka hesap numaranızı forma tanımladığınızda, SGK hesabınızdan her ay otomatik olarak, çalışana ödediğiniz ücretin sadece yüzde 2 oranında primi alacak. Ne zaman ki çalışanla yollarınız ayrıldı, yine bu matbu formu doldurarak o kişiyle çalışmadığınızı SGK'ya bildirdiğinizde artık hesabınızdan prim kesilmeyecek.

Günde 80 kuruş

Evinizde 10 günün altında çalışacak gündelikçiler için sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigorta koluna yüzde 2 oranında prim ödeyeceksiniz. Bu prim evde olabilecek herhangi bir iş kazasına karşı sizi ve çalışanı koruyacak. Ay içerisinde 10 günden az gündelikçi çalıştıran ev sahibi SGK'ya asgari ücret üzerinden bildirim yaparsa günlük sadece 80 kuruş prim ödeyecek. (Milliyet)