100 kilo altın yastık altından çıktı

Vatandaş, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracına büyük ilgi gösterdi. İlk gün yaklaşık 15 milyon liralık talep geldi..

100 kilo altın yastık altından çıktı

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracında ilk gün yaklaşık 15 milyon liralık talep geldi. Yani 100 kilo altın yastık altından çıktı.

100 kilo altının yastık altından çıkıp ekonomiye kazandırıldığı anlamını taşıyor. Hazine de bu konuda bir rehber hazırladı. Buna göre;

İhraç kapsamında külçe altınlar, Cumhuriyet/Darphane altınları (çeyrek, yarım, tam, Ata lira gibi) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar kabul edilecek. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlıyorsa kabul edilebilecek.
Üzerinde taş bulunan takı ve Reşat altınlar kapsam dışında tutulacak.

Altınlar devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanacak.
Altınlara 6 ayda bir yüzde 1.20 (ek getiri verilecek.

Getirilerden stopaj vergisi alınmayacak.

İhraçlar, Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla ülke genelinde etap etap gerçekleştirilecek. Talep toplama dönemleri dışında bankadan senet alınamayacak.

Yatırımcılar diledikleri zaman tahvil veya kira sertifikalarını Ziraat Bankası'na satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabilecek.
Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir olarak kabul edilecek. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak. Eski ve yeni tarihli altınlar arasında bir fark olmayacak..