2 yıl üst üste çağrılmayan işçi tazminat alamıyor

Yaklaşık 300 bin kişinin mevsimlik işçi olarak çalıştığı turizmde personel alımları hızlandı. Mevsimlik işçilerin en önemli sorunlarından biri kıdem tazminatı. İş akdi sadece bir sezon olanlar ihbar ve kıdem tazminatı alamıyor. Ertesi sezon yeniden işbaşı yaparsa kıdem tazminatına hak kazanıyor

2 yıl üst üste çağrılmayan işçi tazminat alamıyor

Haberturk gazetesinden Tahsin Akça ve Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Ulusal İstihdam Strateji Belgesi’nde, 1 milyon kişinin istihdam edildiği ve yaklaşık 300 bin kişinin mevsimlik işçi olarak çalıştığı turizm sektöründe çalışanlara yönelik olarak, büyük kısmı 2016 yılında hayata geçirilecek düzenlemeler öngörülüyor. Turizm sektöründeki mevsimlik işçilerin en önemli sorunlarından birini kıdem tazminatı konusu oluşturuyor. Eğer iş akdi sadece bir sezonluk ise ihbar ve kıdem tazminatı alma hakları bulunmuyor.

ÇALIŞTIĞI AYLARA GÖRE TAZMİNAT

Ancak, iş sözleşmesi mevsim sonunda askıya alınıp ertesi sezonda işçi yeniden işbaşı yaptırılmışsa o zaman durum değişiyor. İşverenin aynı işçiyle peş peşe sezonluk sözleşme imzalaması halinde de süresiz sözleşme koşulları oluşuyor. Bu iki durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanıyor. Örneğin işveren sezon sonunda iş sözleşmesini askıya aldığı işçiyi ya da iki sezon üst üste 7 ay çalıştırdığı işçiyi yeni sezonda işe başlatmazsa kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödemek zorunda. Ancak sadece otellerde 200 bin mevsimlik işçi çalışırken, bunların tamamına yakını toplusözleşme yapamıyor ve bir sonraki yıl tekrar aynı işe çağrılmıyorlar.

Haberin devamını okumak için tıklayınız...