2,7 milyar liralık turizm projesi yatırım teşviğinden yararlanacak

Yılın 7 ayında turizm tesisi modernizasyonu, öğrenci yurdu ve komple yeni otel yatırımından oluşan 163 proje için yatırım teşvik belgesi düzenlendi

2,7 milyar liralık turizm projesi yatırım teşviğinden yararlanacak

Ekonomi Bakanlığı verilerinden yapılan hesaplamaya göre, ocak-temmuz döneminde turizm sektöründe toplam 163 proje, yatırım teşvik belgesi alacak. Projelerin 45'i öğrenci yurdu, 16'sı modernizasyon, tevsi, 102'si de komple yeni otel yatırımından oluştu.

Söz konusu 163 proje için planlanan toplam sabit yatırım, yaklaşık 2 milyar 674 milyon lira oldu. Bunun 1 milyar 615 milyon lirasını komple yeni otel yatırımları için öngörülen sabit yatırım oluşturdu.

Aylık bazda incelendiğinde turizmde, ocak ayında yaklaşık 368 milyon lira, şubat ayında 375 milyon lira, mart ayında 494 milyon lira, nisan ayında 614 milyon lira, mayıs ayında 321 milyon lira, haziran ayında 253 milyon lira ve temmuz ayında 249 milyon liralık sabit yatırımı için yatırım teşvik belgesi düzenlendi.

En fazla teşvikli proje İstanbul'da

Ocak-haziran döneminde, 5 yıldızlı otel, 4 yıldızlı otel, 3 yıldızlı otel, 2 yıldızlı otel, butik otel, apart otel, termal otel ve özel konaklama tesisinden oluşan 102 komple yeni yatırım, teşvikten faydalandı.

Bu projeler için tahmin edilen sabit yatırım miktarı, yaklaşık 1,6 milyar lirayı bulurken, söz konusu tesisler tamamlandığı zaman yaklaşık 5 bin 700 yeni istihdam yaratılması öngörüldü.

Komple yeni otel yatırımlarında proje sayısı bakımından en fazla yatırım teşviği alan il İstanbul oldu. Yılın ilk yarısında İstanbul'da 16, Muğla'da 11, Antalya'da 9, Trabzon'da 7, İzmir'de 6 komple yeni otel yatırımı için teşvik alındı.

Önceki yıllarda teşvikli yatırım projelerinde ilk sıralarda yer alan Antalya'da, bu dönemde daha çok modernizasyon yatırımlarının teşvik alması dikkati çekti.

Ocak-haziran döneminde Antalya'da komple yeni otel yatırımının yanı sıra 6 turizm tesisi, modernizasyon yatırımı dolayısıyla teşvik aldı.

Söz konusu yatırım projelerine, başvuruya göre, "KDV istisnası, vergi indirim oranı, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopaj desteği, yatırım yeri tahsisi" gibi teşvikler verilecek.