2.93’e çıkaran 2 neden

Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin endişeler ve Rusya ile gerilimi artıran karşılıklı açıklamalar doları seçimden sonra ilk kez 2.93’e taşıdı.

2.93’e çıkaran 2 neden

Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin endişelerle sabah saatlerinde dolar/TL’de görülen yükseliş, ilk etapta hükümet yetkililerinden gelen açıklamalarla yatışsa da, sonrasında Rusya ile gerginlik ve gelişmekte olan piyasalardaki olumsuz hava ile devam etti. Kapanışa doğru 2.93’e tırmanan dolar, 1 Kasım seçimlerinden sonra bu seviyeleri ilk kez görmüş oldu. Seçim sonrası dolar 2.77’ye kadar gerilemişti. Yine seçim sonrası 84 bin 400’lü puanları gören Borsa endeksi de dün psikolojik sınır olan 75 bine geri çekildi.

Yeni hükümet programında TCMB’nin para politikasında bağımsızlığına ilişkin vurgunun yer almaması piyasalarda endişe yarattı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bankanın yapısına müdahale etmek ya da bağımsızlığını kısıtlamak gibi bir düşünce ya da planın hiç bir şekilde olmadığını gün içinde twitter üzerinden açıklamaya çalıştı. Analistler açıklamaların tansiyonu düşürdüğünü belirtirken, Nisan 2016’da TCMB başkanı, ardından da diğer Para Politikası Kurulu üyelerinin atamalarının yapılacağını hatırlatarak, önümüzdeki dönemde bağımsızlık konusunun tekrar gündeme gelerek endişe yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Bir bankanın döviz masası müdürü, “Yeni hükümet programında TCMB’ye yönelik ifade değişikliği özellikle sabah saatlerinde kurda baskı yarattı. Günün kalanında ise daha çok dış piyasalara paralel bir seyir olduğunu söyleyebiliriz. Dışarısı bozuldukça TCMB ve Rusya ile ilgili bize özel gerginlikler daha çok fiyatlanıyor. Nitekim TL diğer gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bugün ABD piyasaları Şükran Günü nedeniyle kapalı. Dolayısıyla hacim düşük, hareket boyutu da büyüyor. Rusya ile ilgili gelişmelerin ardından dolar/TL’de aşağı hareket sınırlı olacaktır” dedi.

Dolara baskı yapan bir diğer gelişme ise Rusya-Türkiye gerginliğindeki karşılıklı demeçler oldu. Putin sabah saatlerinde Türkiye’den bir özür beklediklerini duyurdu. Cevap Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Erdoğan’ın “Özrü Ruslar dilemeli. Bugün yine ihlal olsa yine aynı tepkiyi veririz” açıklaması ile eş zamanlı olarak doların ateşinin çıktığı gözlendi. Yine aynı dakikalarda Borsa’daki satışların hızı da arttı.