4.5G hızıyla hedef 2018’de liderlik

GSM sektörünün lideri olarak hedefini telekomünikasyon sektöründe de birincilik olarak belirleyen Turkcell, 2018’de Türk Telekom Grubu’nu yakalayıp geçmeyi planlıyor. 4.5G’nin getireceği ivmeye güvenen Turkcell, her yıl çift haneli büyüme iddiasını da ortaya koydu.

4.5G hızıyla hedef 2018’de liderlik

2015’in 3. çeyreğinde yüzde 36 olan toplam pazar payını 4.5G’nin de getireceği ivme ile artırmaya hazırlanan mobil iletişim pazarının lideri Turkcell, 2018 yılının sonunda toplam telekomünikasyon sektöründe pazar payı en yüksek şirket olmayı hedefliyor.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, dün düzenlediği basın toplantısında şirketinin 3 yıllık orta vadeli programını ortaya koydu ve her yıl ortalama yüzde 10-14 büyüme gerçekleştirerek çift haneli artışlarla telekomünikasyon pazarında 2018’de liderlik hedeflediklerini söyledi. Kaan Terzioğlu’nun sunumuna da koyduğu pazar payı gelişim beklentilerine göre, Türk Telekom grubu 3 puandan fazla kan kaybedecek. Vodafone Grup daha düşük bir büyüme gerçekleştirirken Turkcell, yüzde 39’lar seviyesinde 2018 yılında Türk Telekom’u yakalayıp geçecek.

Bu nasıl olacak?

Kaan Terzioğlu, bir vizyon ortaya koyduklarını bunu yakın geçmişte Londra’da yatırımcı ve kreditörlerle de paylaştıklarını belirterek “Telekom sektöründe çift haneli büyüme çok iddialı. Ancak inandırıcı bulunmuş olmalı ki bize hiç çekinmeden 3 milyar euro kredi verdiler” dedi.

Peki bu iddialı hedefe Turkcell nasıl ulaşacak?

Kuşkusuz en büyük itici güç 2016 Nisan ayında başlayacak 4.5G servisi olacak. Turkcell, daha çok data kullanımı demek olan 4.5G ile ciro anlamında büyük artış bekliyor. Yapılan ihalede frekansların yüzde 47’sini alan Turkcell 4.5G’de en hızlı olma iddiasında.

Yılda yaklaşık yüzde 30’un üzerinde büyümesi öngörülen BİP, Akıllı Depo, Turkcell TV+ ve Turkcell Müzik gibi servis ve çözümler de hedeflenen büyümeye hizmet edecek. Terzioğlu, ses tarafında çok ciddi bir büyüme öngörmediklerini artışın yüzde 2 ile sınırlı kalacağına da dikkat çekti.

Ortaya konulan öngörülere göre önümüzdeki üç yıl boyunca Turkcell yüzde 10-14 arasında büyürken, faiz, amortisman ve vergi öncesi kar marjının (FAVÖK marjı) artarak ortalama yüzde 32-35 seviyelerinde olması bekleniyor. Operasyonel yatırımların gelire oranının 2018’de yüzde 17-16 seviyelerinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Yurt dışından katkı gelecek

Kaan Terzioğlu, şu an Türkiye gelirlerinin toplam gelir içinde yüzde 91 gibi ağırlıklı bir payı olduğunu ancak önümüzdeki süreçte yurt dışından da ciddi katkı beklediklerini söyledi. Bu noktada özellikle Ukrayna operasyonuna çok güvendiklerini kaydeden Terzioğlu, ağırlıklı olarak 40 milyonluk Ukrayna pazarının yaratacağı katkı ile yurt dışı gelirlerin toplam gelirler içindeki payını yüzde 15’e çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

4.5G’ye geçiş için kontrata gerek yok

4.5G’Yİ Nisan 2016 itibarıyla 81 ilde devreye sokmak için altyapı çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini kaydeden Kaan Terzioğlu, “4.5G’ye geçiş için yeni bir kontrat yapmaya gerek yok. Bu konuda BTK karar aldı. Cep telefonu ve sim kartı bu teknolojiye uyumlu herkes 1 Nisan’da 4.5G’li olabilecek” dedi. Terzioğlu, merak edenlerin internet sitesine girerek ya da Turkcell İletişim Merkezi’ne başvurarak telefon ve sim kartlarının 4.5G uyumlu olup olmadığını test edebileceklerini kaydetti. Terzioğlu, 4.5G ile herhangi bir fiyat artışının yaşanmayacağını bir kez daha ifade ederken “Ücretlerde enflasyona uyumlu düzenlemelerin dışında farklı bir tarifemiz olmayacak” diye konuştu. 4.5G’nin de devreye girmesi ve 4.5G’yi destekleyen cihazların oranının 2018’de yüzde 55’e ulaşacak olması sebebiyle Turkcell abonelerinin mobil data kullanımının bugüne göre 6 kat daha fazla olacağını kaydeden Terzioğlu, “Yatırımımızın karşılığını böyle alacağız. “Dörtlü oyun” olarak adlandırılan mobil ve sabit ses, internet ve TV müşteriye birlikte satışı da 3 kat artıracağız” dedi.

Bulut merkezini maketten sattık

Turkcell tarafından Gebze’de yapımı süren veri merkezinin 2015 yılında 7 bin 500 metrekarelik bölümü tamamlanarak hizmete girecek. 2018 sonunda ise Turkcell Veri Merkezleri 30 bin metrekare kapalı alana ulaşacak. Bu sunulan kapasite sayesinde artık yurt dışında veri saklama ihtiyacı da ortadan kalkmış olacak. Bu veri merkezinde kamu kuruluşları için ayrılmış bölümde yüksek korumalı bulut servisleri de sağlanabilecek. Kaan Terzioğlu, yapımı süren merkezde tıpkı maketten ev satar gibi çözümlerin şimdiden satıldığını belirtti

4.5G hızıyla hedef 2018’de liderlik - Resim: 1