5 milyarlık altın gitti

Fiyatlardaki dalgalanma nedeniyle altını bırakıp konut ve dövize yönelen yatırımcı, 2015'in ilk yarısında yaklaşık 5 milyar liralık altın bozdurdu.

5 milyarlık altın gitti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2015 Haziran sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı hesapları 11 milyar 374 milyon liraya geriledi. Bu rakamın 11 milyar 4 milyon lirası yurt içi yerleşik mudilerin, 369 milyon lirası ise yurt dışı yerleşik mudilerin olarak kaydedilirken, ilk yarıda bozdurulan altın miktarı 4 milyar 876 milyon lira olarak hesaplandı.

BDDK verilerine göre 2014 sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı 16 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamın yaklaşık 15 milyar 926 milyon lirasının yurt içi yerleşik mudilere, 323 milyon lirasının ise yurt dışı yerleşik mudilere ait olduğu kaydedildi.

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, altın mevduatındaki düşüşte iki olayın etkili olduğunu belirtti.

ALTIN GÜNLERİ BİTTİ

Bunlardan birincisinin tasarruf aracı altından konuta ve dövize geçişin olduğunu söyleyen Doğanay, diğer bir sebep olarak da bankaların altın mevduatı toplamada geçen yılki kadar girişken davranmamasını gösterdi. Doğanay, "2014’te banka şubelerinde altın günleri yapılırdı. Şimdi bu kadar güçlü bir pazarlama göremiyoruz. Mevduat kabul eden bankaların hemen hemen hepsinde altın mevduatı ürünü de bulunuyor" şeklinde konuştu.