90'ların sistemi geri geliyor: Artık boşu da para edecek

90’lı yıllarda yoğunlukla uygulanan ve ciddi sonuç alınan depozito sistemine geri dönülüyor.

90'ların sistemi geri geliyor: Artık boşu da para edecek

Sıfır atık projesi ile başlatılan çevreyi koruma ve israfın önüne geçilmesine yönelik seferberlik kapsamında iki kritik adım daha atılıyor.

Bunlardan ilki olan ve geçtiğimiz Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük eylem planında da yer alan, plastik poşetlerin çevre koruma faaliyetleri kapsamında ücretlendirilmesine ilişkin düzenleme hazırlanan torba yasanın içerisinde Meclis'e sunuldu.

Önümüzdeki günlerde Meclis'ten geçerek yasalaşması beklenen düzenleme ile alışverişlerde ücretli poşet dönemi de resmen başlamış olacak.

25 kuruş olacak
Yeni dönemde 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmeye başlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen rakama göre alışverişlerde poşetlerden alınacak ücret ise 25 kuruş olacak.

Ücretsiz poşet verene 5 bin TL ceza
Alışverişlerde müşterisine ücretsiz poşet vermeye devam edenlere ise m2 bazlı ceza modeli uygulanacak. Düzenlemeye aykırı olarak plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her m2' si için 1O TL idari para cezası verilmesi planlanıyor. Bu da 500 m2 bir market için 5 bin TL ceza anlamına geliyor.

Kişi başı yılda 440 poşet
Bakanlığın yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de kişi başı yılda ortalama 440 plastik poşet kullanılıyor. Poşetleri ücretli hale getirerek kişi başı kullanımının 2019'da 440 adetten 90'a, 2025 yılında ise 40'a düşürülmesi hedefleniyor. Böylelikle poşetlerde tasarrufun yüzde 90’a ulaşacağı düşünülüyor.