AB, McDonald`s`ın peşine düştü!

Avrupa Birliği bu sefer de 560 milyon dolarlık vergi borcu yüzünden McDonald’s’ın peşine düştü.

AB, McDonald`s`ın peşine düştü!

Avrupa Birliği (AB) bu sefer de 560 milyon dolarlık vergi borcu yüzünden McDonald’s’ın peşine düştü. AB Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, “Amazon gibi daha çok sayıda ABD’li şirket hakkında araştırma başlattık. Listemiz uzun” dedi.

ABD ile AB arasındaki ticari çekişmeler devam ediyor. Geçen hafta AB Komisyonu tarafından Apple’a kesilen 14 milyar dolarlık vergi cezası dünya çapında yankı buldu. Aynı hafta içerisinde ABD Adalet Bakanlığı, Alman Deutsche Bank’a manipülasyon gerekçesiyle 14 milyar dolarlık ceza keserek hemen karşı cevabı verdi. Yeni haftayla birlikte AB Komisyonu yine ABD’li bir deve ceza faturası kesti. Komisyon bu sefer dünyanın en büyük fast food zinciri olarak bilinen McDonald’s’ın vergi kaçırdığını duyurdu. Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre açıklamada şirketin Avrupa genel merkezinin Lüksemburg’da olduğu belirtilerek, “Lüksemburg’da kurumlar vergisi AB yasalarına göre % 30 olması gerekirken McDonald’s sadece % 1.49 ödemiştir” denildi.

LİSTE KALABALIK

2009’dan bugüne şirketin AB genelinde 1.8 milyar dolar net kâr elde ettiği belirtilerek yasal vergilendirmenin uygulanması halinde şirketin ek 560 milyon dolarlık ödeme yapması gerektiği belirtiliyor. Şirketten yapılan açıklamada ise kendilerinin özel bir muameleye tabi tutulmadıkları dile getirilirken yasalar çerçevesinde tüm ödemelerin yapıldığı ileri sürüldü. AB Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager ise yasaların AB genelinde tüm şirketler için geçerli olduğunu belirterek, “Amazon gibi daha çok sayıda ABD’li şirket hakkında araştırma başlattık. Sonuçlar ortaya çıktıkça paylaşacağız” dedi.

ABD VE AB, TTIP’TE AVANTAJLI HALE GEÇMEK İÇİN KIYASIYA KAPIŞIYOR

ABD ve AB, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) için görüşmelere devam ediyor. Tarafların temmuzda gerçekleştirdikleri 14’üncü görüşme turunun ardından da somut bir sonuç çıkmadı. AB özellikle üretimde standartları yüksek tutarken ABD bu standartları fazla umursamadan AB’den gümrük duvarlarını indirmesini istiyor. Taraflar mevcut pozisyonlarından geri adım atmayınca birbirlerinin küresel şirketlerine cezalar keserek TTIP pazarlığında ellerini kuvvetlendirmek istiyor. Restleşmelerin imzalar atılana kadar sürmesi bekleniyor.

VERGİLERİNİ KÂR ETTİĞİN YERDE ÖDE

AB Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, ABD’li şirketlerin vergi kaçırmasını eleştirerek, “Şirketler nerede kâr ediyorsa vergilerini de orada ödemelidir” dedi.