AB vize serbestisi teklifi yapmaya hazırlanıyor

AB, göçmen anlaşması karşılığında Türkiye için vize serbestisi teklifi yapmaya hazırlanıyor.

AB vize serbestisi teklifi yapmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) bazı ülkelerde kamuoyunun sert bir şekilde karşı olmasına rağmen bu hafta Türklere Avrupa'ya gelen göçmen ve mülteci sayısını azaltmalarının bir ödülü olarak vizesiz seyahat teklifi planını öne çıkarmaya hazırlanıyor.

Birkaç AB kaynağına göre, Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin genel olarak vize serbestisi için kriterleri son dakika yasal düzenlemelerinin ardından yerine getirdiğini söyleyerek, bu Çarşamba günü AB hükümetleri ile Avrupa Parlamentosu'ndan Haziran ayı sonuna kadar kararı onaylamasını isteyecek.

‘TÜRKİYE İYİ ADIMLAR ATTI’

Görüşmelere yakın üst düzey bir AB yetkilisi, "Biz standartlarımızı düşürmedik, Türkiye iyi adımlar attı" dedi.
AB'li yetkililer yalnızca iki hafta önce Ankara'nın gerekli kriterlerin yarısından azını yerine getirdiğini açıklamışlardı.

VİZESİZ AVRUPA İÇİN BİLİNMESİ GEREKEN 10 MADDE

Siyasi olarak gerçek olan, Brüksel'in Türkiye'ye "hayır" diyerek 18 Mart'ta AB ile Türkiye arasında imzalanan ve Avrupa'nın göçmen krizinde bir dönüm noktası olan göçmen anlaşmasını tehlikeye atamayacağı.

"Evet" oyunun çıkması için siyasi destek tam olarak sağlanamayabilir, fakat Türkiye "daha sonra" cevabını kabul etmeyecek.

Yunanistan ve NATO ile beraber Türkiye'nin kararlı adımları ve Balkanlar boyunca sınırların kapatılması, Suriye ve diğer bölgelerden fakirlik ve savaştan kaçan insanlar için ana Ege rotasını kapattı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'e her sabah 0600'da iletilen rakamlar, Yunan adalarına yeni girişlerin Ekim'de 10,000'den şu an 63'e gerilediğini gösteriyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu daha önce yaptığı bir açıklamada Avrupa'nın kendi taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda Ankara'nın da Yunanistan'a ulaşan göçmen ve mültecileri geri alımı durduracağını söyledi.

AB yetkilileri birliğin bir söz vermediği konusunda ısrarlı açıklamalar yaparken, anlaşmanın ancak Türkiye'nin 72 kriterin tamamını yerine getirmesi durumunda geçerli olacağını söylüyor.

Vize serbestisi hususunda Türkiye AB için, 79 milyon nüfusu, sivil ve azınlık hakları, ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü gibi konulardan dolayı hassas bir ülke. Türk yetkililer Müslüman karşıtı ayrımcılık konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Türkiye hükümetinden bir yetkili, "Bu Avrupa için güvenilir bir ortak olduğunu göstermek ve Türkiye gibi çoğunluğu Müslüman olan ülkelere ayrımcılık yapmadığını net bir biçimde ortaya koymak için büyük bir fırsat" dedi.

İNDİRİM YOK

Avrupa Parlamentosu'nda kamuoyu tarafından vize serbestisine geniş bir muhalefet olan Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkeler Türkiye'nin kriterlere uyup uymadığını mikroskopla inceleyeceklerini söylediler.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisinin kardeş partisi olan ve Avrupa Parlamentosu'nun merkez sağ grubu lideri Manfred Weber, "Mülteci indirimi olmayacak. Soğukkanlı bir şekilde parlamentoda Türkiye'nin vize serbestisi için şartları yerine getirip getirmediğine bakacağız" dedi.

Yetkililer diğer yandan özellikle Almanya tarafından vize serbestisinin geçirilmesi için büyük baskı yapıldığını belirtiyor. Geçen yıl AB'ye giren yaklaşık bir milyon mültecinin ana gidiş noktası olan Almanya, Türkiye ile yapılan anlaşmanın çökmesi durumunda yine en büyük zararı görecek ülke olacak.

Kabul kararını siyasi olarak daha makul hale getirmek adına Fransa ve Almanya, sığınma isteklerinde ani bir artış, vize süresinden fazla kalma veya geri kabulün reddedilmesi durumunda herhangi bir AB ülkesinin vize serbestisini herhangi bir ülkeyle altı aylığına askıya almasına yönelik daha sert önlemler alınması teklifini verdi.

Türkiye'nin AB Büyükelçisi Selim Yavuz, yalnızca Türkiye'ye uygulanmadığı sürece buna uyulabileceğini söyledi.
Yavuz, "Görünüşe göre Franko-Alman önerisi bazı AB ülkelerin korkularını dindirmeyi ve belki de bazı ülkelerin desteğini daha kolay alabilmeyi hedefliyor" dedi.