ABD'den gelen veri doları çökertti, borsa uçuyor!

Dolar tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasının ardından dibe vurdu, BIST ise hızla yükselişe geçti! İşte dolar ve borsada son rakamlar!

ABD'den gelen veri doları çökertti, borsa uçuyor!

Hafta boyunca 2.94 TL ile 2.95 TL aralığında bir yukarı bir aşağı hareket eden dolar, Amerika'dan gelen tek haberle bir anda yere serildi. Borsa ise son 6 yılın en kötü tarım dışı istihdam rakamıyla uçuşa geçerek yüzde 3'lük yükseliş sergiledi.

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR, BORSA NEDEN YÜKSELİYOR
Aslında doların düşmesinin ve borsanın zirve yapmasının sebebi çok açık. Borsayı korkutan en önemli senaryo faiz artışı kapısını açmış olan FED'in haziran ayındaki toplantısında faizlerde bir artış daha gerçekleştireceği beklentisinin yükselmiş olmasıydı. Bir faiz artışının ardından doların yükseleceği ve borsaların ise artan risk nedeniyle düşüşe geçeceği tahmin ediliyordu.
Bugüne kadar borsada satışlar ve dolara olan taleple de beklenti aslında satın alınmıştı. Fakat bu senaryonun tersinin olabileceği ihtimali mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinin çok kötü gelmesiyle birlikte bir sürpriz senaryo olarak ön plana çıktı. Böylece daha önce satın alınmış olan beklenti piyasalar tarafından hızla satılmaya başlandı ve dolar 2.92 liranın altına inerken borsa 78 bin puanı aştı.

PEKİ FED'İN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR NE DİYOR?

ABD'de Mayıs ayında tarım dışı istihdam 38 bin ile beklentilerin altında arttı. Uzmanlar Mayıs ayında 164 bin istihdam artışı bekliyordu. Bu da 2010 yılından bu yana açıklanan en kötü tarım dışı istihdam verisi.

ABD'de Mayıs ayında işsizlik ise yüzde 4,7 oldu. Beklenti yüzde 4,9'du.

Fed'in son zamanlarda Haziran ayında bir faiz artışı olabileceği sinyalleri vermesi ve bunun için en önemli veriler arasında enflasyon ve ekonomik büyüme ile beraber istihdamdaki iyileşmenin devam etmesini öne çıkarmasının ardından piyasalar bu veriyi bekliyordu.

Bu verinin ardından Pazartesi günü Fed Başkanı Janet Yellen'in yapacağı konuşmanın, Fed'in 14-15 Haziran tarihlerinde yapacağı politika toplantısı öncesinde piyasalarla yapacağı son iletişim olabileceği belirtiliyor.