ABD'den sonra ikincisi olacak

Merkezi Brezilya'da bulunan Votorantim şirketi ABD'den sonra ikinci büyük çimento fabrikasını Sivas'ta kuruyor.

ABD'den sonra ikincisi olacak

Votorantim Cimentos Sivas'ta çimento fabrikası kuracak.
0Sitene Ekle
Sivas Valisi Alim Barut, merkezi Brezilya'da bulunan Votorantim şirketinin Sivas'ta kuracağı yeni çimento fabrikasının Türkiye ve Brezilya arasında kurulan sağlıklı ilişkilerin bir göstergesi olduğunu ve burada çimento üretiminin son teknolojiyle farklı bir aşamaya geçeceğini belirtti.

Votorantim Cimentos'un Sivas'a kuracağı 140 milyon avro değerindeki yeni çimento fabrikasının temel atma töreninde konuşan Barut, ilde böyle bir tesis açılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Barut, Türkiye ve Brezilya arasında sağlıklı ilişkilerin kurulduğuna ve bunun devam edeceğine işaret ederek, "Fabrikaların fabrikası, vazgeçilmez bir ekonomik ürün olan çimento burada yeni bir aşamaya, son teknolojiyle daha kaliteli bir üretim aşamasına geliyor. Öte yandan, Brezilya ve Türkiye arasında çok sağlılık ilişkiler kuruluyor, bu yatırım onun somutlaştırılmış hali. Brezilya, Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke. Bu durum da bizi birbirimize yaklaştırıyor" diye konuştu.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın da temel atma dolayısıyla duyduğu memnuniyeti ifade ederek, fabrikanın Votorantim şirketinin Amerika kıtasından sonra yaptığı en büyük yatırım olduğuna dikkati çekti.

Votorantim Cimentos CEO'su Walter Dissinger ise Türkiye'nin şirketin yapacağı uzun soluklu yatırımlar içerisinde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Dissinger, "Grubumuz sürdürülebilir yatırımlara özen gösterir. Burada yeni bir fabrika inşa ediyor olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Bu yatırımı kolaylaştıran, bize yardımcı olan tüm otoritelere teşekkür ederim. Biz Votorantim grubu olarak Türkiye'nin geleceğine tam bir güven içerisindeyiz. Altyapı ve konut yatırımlarında ve Türkiye'nin ekonomik büyümesi konusunda ülkeye tam bir güvenimiz söz konusu. 2017 yılının başında fabrikayı işletmeye alacağımız zaman tekrar görüşmek üzere" şeklinde konuştu.

Avrupa, Asya ve Afrika Bölgesi Başkanı Erik Madsen de buradaki yatırımın uzun zamandır konuşulduğunu ve şu anda bir rüya projenin hayata geçirilmek için başlangıcının yapıldığını anlattı. Sivas'ın yatırım yapmak için çok iyi bir seçim olduğunu söyleyen Madsen, hem Türkiye hem de Sivas için bu yatırımın zamanında tamamlanacağının altını çizdi.

Votorantim Türkiye CEO'su Şefik Tüzün, söz konusu fabrikanın ciddi bir yatırım olduğunu ve ülke ekonomisine katkıda bulunacağını belirtti. Şirketin üst düzey yöneticilerinin böyle büyük bir yatırımı nereye yaptıklarını görmek için Sivas'a geldiklerini aktaran Tüzün, "Kararlarının doğru olduğunu gördüler. Bu fabrika, en yüksek teknolojinin kullanıldığı, çevreye ve tüm paydaşlarımıza duyarlı, verimliliği en yüksek seviyede olan bir fabrikadır" ifadelerini kullandı.

Temel atma töreni gerçekleştirilen Sivas Çimento Fabrikası, Sivas'a yapılan en büyük özel sektör yatırımı olma özelliğini taşırken, şirketin de Amerika kıtası dışında yaptığı en büyük yatırım oldu. Fabrika, sadece yapım aşamasında 700 kişiye istihdam sağlayacak ve çimento üretimine 2017 yılında başlanacak. Yeni yatırım ile Türkiye pazarına 2012'de giren Votorantim Cimentos'un ülkedeki çimento kapasitesi 4,9 milyon tona yükselecek. Şirketin Türkiye merkezi Ankara'da olup, Ankara-Hasanoğlan, Yozgat, Çorum ve Sivas'ta entegre çimento fabrikaları, Nevşehir ve Samsun'da çimento öğütme paketleme tesisleri bulunuyor.