Açlık damak tadı derken

Dünyada seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı hızla artarken geçen yıl Türkiye’ye gelen 41.4 milyon turist kişi başı ortalama 157.5 $ yeme içme için harcadı.

Açlık damak tadı derken

Türkiye’yi geçen yıl 41 milyon 415 bin turist ziyaret ederken, turistlerin kişi başına harcama tutarı 828 dolar oldu. Turizm gelirleri içinde aslan payını, k onaklamayı da geçerek ilk sıraya oturan yeme içme harcamaları aldı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) Gastronomi Turizmi Raporu’na göre, turizm gelirleri son 11 yılda 17 milyar dolardan 34.3 milyar dolara çıkarken, aynı dönemde turistlerin yeme içme harcamalarının tutarı 3.1 milyar dolardan 6 milyar 523 milyar dolara yükseldi. Kişi başına ortalama yeme içme faturası 157.5 doları buldu. Hedef gastronomi turizmi ile bu rakamı önce 200, ardından da 250 dolara çekmek. 2004 yılından 2014 sonuna kadar Türkiye’nin turizm gelirlerinin toplamı 275 milyar 537 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde gelen turistlerin yeme içmeye harcadığı miktar ise toplamda 58 milyar 845 milyon doları buldu.

Türkler boğazına düşkün

Yurt dışına tatile giden Türkler ise yeme içme için Türkiye’ye tatile gelenlerden 36.5 dolar daha fazla harcıyor. Türkiye’nin turizm giderleri son 11 yılda 2.9 milyar dolardan 5.4 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde yeme içmenin aldığı pay 792 milyon dolardan 1.5 milyar dolara çıktı. 2014 yılında yurt dışına giden 7 milyon 982 bin vatandaş, kişi başına 685 dolar harcadı, bu rakamın 194 dolarını yeme içmede kullandı. Türklerin daha fazla harcamasının nedeni, her şey dahil sisteminin birçok ülkede çok daha az olması olarak gösterildi.

Gastronomiyi geç keşfettik

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, gastronominin taşıdığı büyük potansiyeli Türkiye’nin biraz geç fark ettiğini belirtti. Ulusoy, “Gastronomi turizmine yönelik olarak harcamalarını sürekli artıran Uzakdoğu ülkelerini hedefimize aldık. Japonya’nın başı çektiği ülkelere Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay ve Mardin’in yemek kültürlerini birebir olarak tanıtma kararı alıp çalışmalara başladık” dedi.

Ülke seçiminde yemek önemli

- Dünyada turistlerin yüzde 88.2’si ’Destinasyon seçerken yemek çok önemli‘ diyor

- Yemek için seyahat edenlerin ancak yüzde 8.1’i kendine ‘gurme’ diyor.

- Gastronomi turizminde en çok örgütlenen ülke ABD. Bu ükede 17 bin 879 topluluk yemek turizmi için çalışıyor.

- ABD’de Maine İstakoz Festivali, San Francisco’da düzenlenen Street Food Festival, İngiltere’deki Isle of Wight’ta düzenlenenSarımsak Festivali, Avustralya’da düzenlenen Melbourne Yemek ve Şarap Festivali, İtalya Alba’da düzenlenen Mantar Festivali, Fransa’da düzenlenen onlarca yemek ve şarap festivali yemek turizminin en önemli çekim merkezleri olarak öne çıkıyor.

- Türkiye’de yemek turizmiyle ilgili faaliyette bulunan 94 topluluk var.

- Gastronomi turizmini geliştirecek coğrafi işaretli ürün sayısı 124. En çok coğrafi işaret almış yemek Erzurum’da.

- UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde Geleneksel Tören Keşkeği, Mesir Macunu Festivali ile Türk Kahvesi ve Geleneği bulunuyor.