Açlık sınırı bin 405 lira oldu

Türk-İş'in araştırmasına göre, yoksulluk sınırı ise 4 bin 577 lira 51 kuruş olarak hesaplandı

Açlık sınırı bin 405 lira oldu

Türk-İş'in araştırmasına göre, ekim ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 405 lira 30 kuruş, yoksulluk sınırı ise 4 bin 577 lira 51 kuruş oldu.

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı araştırması"nın ekim ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" bin 405 lira 30 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 4 bin 577 lira 51 kuruş oldu. Ekim ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 738 lira 32 kuruş olarak hesaplandı.

Bu ay, Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı ise bir önceki aya göre yüzde 1,38 arttı.

Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış yüzde 1,90 olurken, yıllık ortalama artış yüzde 5,71 olarak hesaplandı.

Kıyma ve kuşbaşı fiyatı da arttı

Araştırmaya göre, süt fiyatı ortalamada aynı kalırken, peynir ile yoğurt fiyatı ise arttı. Kıyma ve kuşbaşı fiyatında da artış tespit edildi. Sakatat fiyatında artış gözlenirken, tavuk fiyatı aynı kaldı.

Yumurta fiyatı tanede 4 kuruş azaldı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı mercimek, barbunya) fiyatı genelde aynı kalırken, sadece kuru fasulye fiyatında az miktarda artış görüldü.

Gıda harcaması içinde günlük kullanımı yaygın olan sebze-meyve ürünlerindeki fiyat değişikliği dikkati çekti. Geçtiğimiz ay 3,60 lira olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı, bu ay 3,63 lira oldu. Sebze ortalama kilogram fiyatı 3,63 lira (geçtiğimiz ay 3,62 lira) olarak hesaplanırken, meyve ortalama kilogram fiyatı ise yine 3,63 lira (geçen ay 3,58 lira) olarak tespit edildi.

Ekmek, pirinç, un, makarna ve irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta bu ay önemli bir fiyat değişikliği görülmedi.

Tereyağı fiyatı artarken, margarin fiyatı ise aynı kaldı. Ayçiçek yağı ve zeytinyağının da fiyatı değişmedi. Siyah zeytin fiyatı biraz arttı, yeşil zeytin fiyatı ise biraz azaldı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ile baharat (kimyon, nane, karabiber vb.) ürünleri fiyatı bu ay değişmedi.