Afyon kirazına G20 piyangosu

G20’de Türkiye ile Çin arasında imzalanan 7 anlaşma kapsamında Afyon kirazının 1.4 milyar nüfuslu Çin’e ihraç edilmesinin önü açıldı.

Afyon kirazına G20 piyangosu

1 milyar 364 milyon nüfusla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin halkı, Afyon kirazıyla tanışacak. GSYH bakımından 10 trilyon 36 milyar dolarla G20 ülkeleri içinde ABD’nin ardından 2’nci büyük ekonomi olan Çin ile Türkiye arasında, G20 zirvesinde 7 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığındaki heyetlerarası görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmalardan biri de, Türk kirazlarının Çin’e ihraç edilmesine yönelik ‘Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü’.

3 kirazdan 1’i Afyon’dan

Kalitesi ve aromasıyla ilgi gören Afyon kirazının ihracatta önemi bir yeri var. Afyonkarahisar’da özellikle Sultandağı ilçesi Türkiye kiraz ihracatının yüzde 30’unu tek başına karşılıyor.

Geçen yıl Çin’den gelen bir heyet Sultandağı ve Çay ilçelerindeki kiraz bahçelerinde incelemelerde bulunmuştu. Heyet daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek ihracata yönelik bilgi almıştı.

Tam 3 yıl uğraşıldı

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) tarafından 3 yıldır sürdürülen çalışmalar netice verdi. TOSYÖV Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, 2016 yazında Afyon kirazının ilk kez Çin pazarına gireceğini söyledi. Beşer, TOSYÖV olarak Afyonkarahisar’dan Çin’e kiraz ihracatı için gerek diplomatik, gerekse yasal anlamda gerekli düzenlemelerin yapılmasında ciddi emek harcadıklarını dile getirdi. Beşer, Çin’in dünyanın en büyük pazarı olduğunu belirterek, daha öncede heyet olarak kiraz konusunda birkaç kez Çin’e ziyaretleri olduğunu kaydetti. İhsan Beşer, Çin’e ihracat yolunun açılmasının hem üretici, hem de il ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığındaki heyetlerarası görüşmelerin ardından iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar içerisinde Türk kirazlarının Çin’e ihraç edilmesine yönelik ‘Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü’ne Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi imza attı.