Akıllı saat pazarı canlandıracak

Apple Watch lansmanı sonrasında gözler akıllı saat pazarına çevrildi. 24 Nisan’da sekiz ülkede satışa sunulacak olan cihazın 18 saatlik pil ömrü var. Akıllı saat, iPhone’la entegre şekilde kullanıcıların telefon görüşmesi yapmasını, mesaj almasını, sağlık ve fitness bilgilerini takip etmesini sağlayacak.

Akıllı saat pazarı canlandıracak

8 ve 42 mm olmak üzere iki versiyonda sunulan cihazın, Watch, Watch Sport ve Watch Edition olmak üzere üç modeli bulunuyor. Sport modelinin fiyatı 349 dolardan başlayacak. 18 karatlık lüks modeli Watch Edition ise limitli sayıda belli perakende mağazasında bulunabilecek ve 10-17 bin dolar arasında fiyatla satışa sunulacak.

6.8 milyon adetlik pazar

Dünyada 10’dan fazla akıllı saat üreticisinin bulunduğu sektörde, satış rakamları milyonları görmüş durumda. Smartwatch Group ve diğer araştırma firmalarının rakamlarına göre 2014 yılında bütün dünyada 6.8 milyon adet akıllı saat satışına ulaşıldı. Ortalama satış fiyatı ise 189 dolar.
Henüz rakamsal olarak zayıf durumda olan sektöre, Samsung liderlik ediyor. Markanın Galaxy Gear modelinin 2014 yılı satışı 1 milyon 200 bin adet olarak gerçekleşti. İkinci durumdaki Pebble ise 700 bini yakaladı. Fitbit 600 bin, Sony’nin SmartWatch saatleri 550 bin, Lenovo 50 bin, LG G Watch 420 bin adetle yılı tamamladı. Diğer markalar da bunları takip ediyor. 24 Nisan’da Apple Watch’un piyasaya çıkmasıyla bu rakamların ikiye katlanması olası görülüyor. ABD’deki CES ve Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılan akıllı saat modellerinin piyasaya çıkmasıyla 2015 yılında sektör beklediği hareketi bulacak. GFK’ya göre 26 milyon akıllı saat satılacak

Türkiye’de sorun gümrük

Türkiye’de ise akıllı saatler beklenen ivmeyi yakalayamadı. Henüz sembolik satış rakamlarına ulaşılabildi. Bu düşük satış rakamlarında en büyük etken, ithalattaki sorunların çözülememesi. Sektör uzmanları, gümrük tarifeleri henüz belirlenmemiş olan akıllı saatlerin Türkiye’de satış potansiyelinin yüzde 4’ü kadar bile satamadığını belirtiyor. Satışlar henüz potansiyelin çok altında kalıyor. Yüklü miktarda ithalat yapılamaması nedeniyle de markalar Reklam kampanyalarına yüklenemiyor. Bir an önce Türkiye’de akıllı saatlere yönelik ‘gümrük tarifesi pozisyonunun’ çıkarılması bekleniyor.