Akıllı yazarkasa için ek süre

Maliye Bakanlığı, POS özellikli akıllı yazarkasaların kullanımı için geçiş süresi verdi

Akıllı yazarkasa için ek süre

Kayıt dışı ile mücadele kapsamında mükellefi teknolojik denetime alan Maliye Bakanlığı, POS özellikli akıllı yazarkasaların kullanımı için geçiş süresi verdi.

Uygulama 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren başlayacak olmasına rağmen yazar kasa üreticisinden faturası olan işletmelere ilave 90 günlük süre tanınıyor. Normalde geçiş süresi 15 gün olarak uygulanıyor. Düzenleme kapsamında kredi kartı ile tahsilat yapmasına rağmen fiş kesmeyen işletmeler Maliye'nin radarına takılmış olacak. Mobil EFT-POS özelliği olan cihazların önümüzdeki aybaşından itibaren kullanılması sadece işletmeler için geçerli olmayacak. Yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflerin de yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özelliği olanları kullanması gerekiyor. Edinilen bilgilere göre yeni cihazlar POS özellikli oldukları için bankacılık açısından yazılım hazırlanması gerekiyor. Bu süreç uzun zaman aldığı için uyuma ilişkin bazı sorunlar ortaya çıktı. Gelir İdaresi Başkanlığı uygulamaya başlangıç süresi olan 1 Temmuz tarihinden ise geri adım atmıyor. Ancak mobil POS cihazı kullanarak satış yapanların herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmaması için üretici firmalardan cihazlarına ilişkin fatura alması gerekiyor.

Ödeme kaydedici cihazlara yönelik çalışma başlatan İdare bu kapsamda esnafı anlık takip ve denetime tabi tutmuş olacak. Normal esnafın akıllı yazar kasaya geçiş tarihi ise 2016 yılı olarak belirlendi. İdare'nin hazırladığı ‘Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Teknik Kılavuzu'na göre akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kaydedici cihazların teknik altyapısı daha güçlü olacak. Düzenleme hakkında bilgi veren Maliye kaynakları geçiş süresi için 90 gün tanınmasının bankacılıkla ilgili altyapının tamamlanması ile alakalı olduğunu belirterek, “1 Temmuz olan uygulama süresinde ise geri adım atılmadı. İdare kayıt dışı ile mücadele kapsamında bu konuya özel önem veriyor. Bu hüküm eylem planında da yer alıyor. Çok sayıda işletme kredi kartı ile tahsilat yapmasına rağmen fiş kesmeyebiliyor.” dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasına ilişkin kademeli geçiş olacak. Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananların, önümüzdeki ay başından itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmaları gerekiyor. Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz modellerinin mükelleflerce kullanılabilmesi için, bakanlıkça belirlenmiş şartları haiz olduğunun onaylanmış olması gerekiyor. Teknik incelemeler ise TÜBİTAK tarafından yapılacak.