Albayrak'tan flaş açıklama

Enerji Bakanı Berat Albayrak, hem enerji fiyatlarını düşürüp tüketiciye kazandıracak hem de yerli üretimi teşvik ederek cari açığa çare olacak yenilenebilir enerjiyle ilgili formülü açıkladı

Albayrak'tan flaş açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, hem enerji fiyatlarını düşürüp tüketiciye kazandıracak hem de yerli üretimi teşvik ederek cari açığa çare olacak sihirli formülü açıkladı. Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşüldüğü Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'na bilgi veren Bakan Albayrak, "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları oluşturacağız. Burada yapılacak yatırımların yerli ekipmanla sağlanması amaçlanıyor. Yatırımların finansmanı için gerekli birim fiyat, bakanlık tarafından belirlenecek tavan fiyat üzerinden eksiltme suretiyle yapılacak yarışmayla ortaya çıkacak. Bu model ile yatırımların cazibesi artırılırken, fiyat yarıştırmasıyla marjinal maliyetler yakalanmış olacak ve tüketiciye daha ucuz enerji sağlanacak" dedi. Yeni modelle yerli üretimin zorunlu hale getirileceğini ifade eden Albayrak, "Yenilenebilir enerji ekipmanı noktasında yatırım üssüne dönüşüldüğünde maliyet avantajının önü açılacak. İhracat ve istihdam alanları oluşturulacak" ifadelerini kullandı. Albayrak, "Bizim, enerjiyi riske atma lüksümüz yok. Vatandaşımızı oluşabilecek doğal veya gayri doğal problemlerle üzme, sıkıntıda bırakma lüksümüz yok" diye konuştu.

BİRİM FİYATTAN ALINACAK
2018'de yerli kömürden 57 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesinin hedeflendiğini belirten Albayrak, "Yerli kömüre dayalı elektrik tesisi kurulması amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yapacağı birim fiyat yarışması usulü ile ihale yapılması yönetimine dayanan yeni bir yatırım modeli oluşturuldu. Bu modelde tesiste üretilecek enerjinin TETAŞ veya EÜAŞ tarafından ihale sonucu ortaya çıkan birim fiyattan satın alınması öngörülüyor" dedi.

İŞTE ALBAYRAK'IN AÇIKLADIĞI YÖNTEMİN DETAYLARI
Bakanlık Türkiye'nin uygun bölgelerinde 'Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları' belirleyecek.

Yatırımcılar hiçbir bürokrasi yaşamadan bu alanlar içinde açılacak ihalelere katılacak. Bu alanlar 2, 3, 5 megavat değil, en az 3 bin megavatlık tesisleri barındıracak.

Yenilenilir enerji alanlarının altyapısı tıpkı sanayi OSB'leri gibi yatırımcının tesis yapmasına hazır hale getirilecek.

İhalelerde yerli ekipman şartı aranacak. Bu, rüzgâr türbini ve güneş paneli gibi yenilenebilir enerji ekipmanları üreten dev enerji şirketlerini Türkiye'ye çekecek.

Üretim burada yapıldığında ekonomiye katkı sağlanacak, know how oluşacak.

İhaleye katılacak firmalar bakanlığın belirlediği tavan fiyat üzerinden yarıştırılacak. Kazanan en düşük alım garantisi isteyen şirket olacak. Bu da elektrik fiyatlarının ucuzlamasına neden olacak.

DEPOLAMADA % 20 ŞARTI
Bakan Albayrak, kanun teklifiyle 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda da değişiklik öngörüldüğünü anlatarak, "Doğalgaz arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak ithalatçı şirketlerin yüzde 10 olan depolama yükümlülüğü 20'ye yükseltildi" dedi. Bazı maden sahalarının büyüklüğünden dolayı ölçek ekonomisi kapsamında değerlendirilemediğini anlatan Albayrak, "Bu sahaların bölünerek daha fazla yatırımcının ilgisine sunulması, hem atıl duran kaynakların kullanımına hem de yatırımların daha hızlı yapılmasına imkan sağlayacaktır" diye konuştu. Albayrak, metan gazının drenajıyla madenlerde daha önce yaşanan gaz sıkışmalarından kaynaklı kazaların da önleneceğini söyledi.

ELEKTRİK KESİNTİSİNİN NEDENİNİ ANLATTI
Bakan Albayrak, önceki gün yaşanan elektrik kesintilerinin nedenini de şöyle anlattı: "Karadeniz'de yaşanan yağışlardan, HES'lerin yoğun elektrik üretiminden kaynaklanan yük artışında, zincirleme iletim hatlarımızda kuzeyden başlayarak bir etkileşim oldu. Karadeniz'den Marmara'ya ve İstanbul'a kadar uzandı bu iş. Bazı illerimizde 40 dakikalık elektrik kesintileri yaşandı. Halbuki Marmara veya Trakya'da gerekli üretim kapasitesini oluşturabilmiş olsak, denge noktasında belki İstanbul'a kadar uzanmayacak, lokal kalacak 20-30 dakika bile sürmeyecek. Üretim arz-talep dengesini yenilenebilir kaynaklardan önceliklendirme yapmayı planlıyoruz."

ÇOCUKLARIMI GÖREMİYORUM
Bakan Berat Albayrak yoğun çalışma temposuna dikkat çekerek, "Sizi yorarak, biz de yoruluyoruz. Yapıcı şekilde bu yasayı çıkaralım. Üçüncü defa baba olduk. Çocuklarımızı gördüğümüz yok. Bakanlık'ta geç saatlere kadar çalışarak, yurt içinde, yurt dışında yoğun mesailer yaşayarak önümüzdeki dönemde enerjide atılacak adımlarla ilgili sorumluluğun gereğini yerine getiriyoruz" diye konuştu.

ÇEVRECİLERE METSAMOR ÇAĞRISI
Nükleer enerjiye karşı yapılan eleştirileri 'tebessümle' karşıladığını anlatan Albayrak, "Onlara tavsiyem şu: Madem böyle iyi niyetli bir çevre kaygınız var. Özellikle dünya için çok ciddi bir tehdit unsuru ortaya koyan, sınırımıza 10, 20 kilometre uzaklıktaki Ermenistan'daki Metsamor Santrali var. Enerjinizi Ermenistan'daki santrali protesto için harcarsanız, Türkiye'ye daha çok hizmet verirsiniz" dedi.