"Almanya için Volkswagen batamayacak kadar büyük"

İki günde şirket değerinden 20 milyar euro sildi, dünya genelinde 11 milyon aracını geri çağıracağını duyurdu... Sağlamlığın ifadesi "Alman malı" efsanesi Volkswagen ile son mu bulacak yoksa?

"Almanya için Volkswagen batamayacak kadar büyük"

Volkswagen AG, Volkswagen, İkinci Dünya Savaşı sonrası Batı Almanya'nın ekonomik canlanmasındaki ikonik rolü nedeniyle, mecburen, Alman günlük yaşamının içinde...

Çünkü Volkswagen'in neredeyse 600 bine ulaşan çalışanlarının üçte biri ve büyük tedarik zinciri Almanya'da bulunuyor. Doğu Almanya'da yetişen Başbakan Angela Merkel, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra ilk otomobilinin VW Golf kompakt olduğunu söylemişti.

Almanya, 1960 yılında Volkswagen'i özelleştirdiği zaman otomotiv devinin evi Aşağı Saksonya eyaleti şirkette azınlık hissesine ve denetleme kurulunda bir koltuğa sahip oldu.İşte bu büyüklük, 2 haftadır emisyon skandalı ile boğuşan Volkswagen'in düşüşünü ulusal refah için çok büyük bir tehdit yapıyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİCİLERİNE GÜN DOĞABİLİR

Almanya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde Otomotiv Araştırma Bölümü Başkanı Stefan Bratzel; Alman hükümetinin en kötü olası sonuç senaryolarını değerlendirmesi gerektiğini belirtirken Merkel'in iki seçeneği olduğunu kaydetti: Aşağı Saksonya eyaletinin Volkswagen'deki hisselerinin artırılması ya da elektrikli araba üretiminin geliştirilmesi için vergi teşvikleri verilmesi.

Merkel şimdiye kadar dizel otomobil emisyonları skandalından uzak durmaya çalışarak şirketten tüm gerçeklerin bir an masaya konmasını ve hatanın düzeltilmesini istedi. İsminin açıklanmasını istemeyen hükümete yakın bir kaynak başbakanın bu duruşunun yetkililerde özel şirketlere müdahale etmede isteksizlik sinyalleri olarak algılandığını belirtti.

DIW Ekonomik Enstitüsü Başkanı Marcel Fratzscher; "Tabii ki Alman hükümetleri iş çıkarlarını dikkate alıyor ancak iş ve siyaset arasındaki ilişkiler Almanya'da o kadar da yakın değildir" dedi.

Skandalın patlak verdiği günden bu yana Volkswagen hisseleri yaklaşık yüzde 35 değer kaybetti. Uzmanlara göre şirketin konumunun daha da bozulması artık göze alınabilecek bir lüks olmayabilir.

ALMAN DEVİ SALLANIYOR! ALMAN DEVİ SALLANIYOR!

Stefan Bratzel, Volkswagen AG ile General Motors Co. (GM) arasındaki potansiyel paralelliklere işaret ederek General Motors'un finansal kriz sırasında hükümet tarafından kurtarıldığını belirtti. Volkswagen'in durumunun GM'den daha iyi olduğunu söyleyen Bratzel; "Şu anda VW'in daha ciddi mali sorunlar yaşayacağını sanmıyorum. Aksine, bu kriz hükümete elektrikli otomobilleri geliştirmek amcıyla "daha agresif" adımlar atmak için fırsat sunabilir " dedi.

BATAMAYACAK KADAR BÜYÜK

Dünyanın hala toparlanmaya çalıştığı 2008 ekonomik krizi sırasında başta ABD'de olmak üzere bankalar, sigorta şirketleri gibi dev kurumlar 'batamayacak kadar büyük' oldukları gerekçesiyle hükümetler tarafından kurtarılmıştı.
Ekonomide "batamayacak kadar büyük" ya da "batmasına izin verilemeyecek kadar büyük" kavramı bankalar, şirketler veya devletler gibi çöküşünün büyük etkisi olacak piyasa oyuncuları için kullanılan bir ifadedir. Bu büyüklükteki kurumların çöküşünün domino etkisi yaratacağı düşünülür. Yapı ne kadar büyükse yıkılması da o denli etkili olur.

Kaynak:Habertürk