Çeyrek altın rekora koşuyor, 15 ayın zirvesi geldi!

Altın fiyatları uçuyor! Altının ons fiyatı 15 ayın zirvesine ulaşırken, çeyrek altın ise 191 lirayı aşarak rekora yöneldi.

Çeyrek altın rekora koşuyor, 15 ayın zirvesi geldi!

Doların değer kaybetmesiyle altın fiyatları fırladı. Altının ons fiyatı 15 ayın zirvesini görürken, yurt içinde de çeyrek altın aldı başını gidiyor. Çeyrek altın bugün Kapalıçarşı'da 191 liranın üzerinde satılıyor. Çeyrek altın geçtiğimiz aylarda 193 lira ile rekor kırmıştı.

Altın fiyatları, dolardaki gerileme ve küresel hisse senetlerindeki düşüşten bulduğu destekle beraber 15 ayın zirvesine yaklaşarak neredeyse 1,300 dolar oldu.

Çeyrek altın rekora koşuyor, 15 ayın zirvesi geldi! - Resim: 1

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 191 liradan, Cumhuriyet altını 778 liradan satılıyor.

ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk, altın fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Geçtiğimiz hafta Nisan ayı toplantısını gerçekleştiren Fed’in önümüzdeki aylara ilişkin net sinyaller vermemesi ve hafta içerisinde açıklanan önemli verilerin beklentileri karşılamaması üzerine Fed’in faiz artırımına ilişkin beklentilerin azalmasıyla birlikte dolar endeksi 92.80 seviyesine kadar geriledi. Dolar endeksinde yaşanan bu geri çekilme de değerli metallerden altında yukarı yönlü hareketleri destekledi ve altının ons fiyatı 1300$’ın üzerini test etti.

Küresel piyasalarda dolar bazlı hareketler ön planda olduğu için dolar endeksindeki kayıplar neticesinde dolar/TL paritesi de 2.80 seviyesi altına geriledi. Altının ons fiyatında yaşanan yükselişin, dolar/TL’deki geri çekilmeden daha sert olmasının etkisiyle gram altın 117,00 TL seviyelerine kadar yükseldi.

TIRMANIŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Bundan sonraki süreçte dolar odaklı fiyatlamaları takip ediyor olacağız. Bu hafta ABD’den açıklanacak olan istihdam verileri piyasa üzerinde etkili olabilir. Gelecek verilerin piyasa beklentilerinin karşılamaması durumunda altındaki mevcut yukarı yönlü eğilim devam edebilir. Bu aşamada 1305$ seviyesi önemli olacaktır. Bu direncin aşılması durumunda ilk etapta 1350$’a kadar alımlar görebiliriz. Gram altında ise kur tarafında da bakmak gerekecektir. Hafta içerisinde TL tarafında negatif bir ayrışma olması durumunda hem güçlü ons altın hem de kur etkisiyle yukarı yönlü hareketlerin devamı beklenebilir. Bu açıdan yurtiçinde açıklanacak olan enflasyon ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin not ve görünüm değerlendirmesi önemli olacaktır.

Teknik açıdan 114,50 TL seviyesi üzerinde kalındığı sürece pozitif görünüm devam edebilir. Bu aşamada 116,85 TL ve rekor seviye olan 120 TL seviyeleri direnç olarak izlenecektir. Gram altında aşağıda 114,50 TL seviyesi destek olarak izlenecektir. Bu desteğin kırılması durumunda 113,60 ve 112,00 TL seviyeleri hedeflenebilir."