Altın fiyatlarında sert düşüş! 27 Mayıs 2016

Çeyrek altın fiyatı 184 lirayı test etti. Altının ons fiyatı 1.211 dolar ile 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Asya`dan gelen satış baskısıyla gram altın serbest piyasanın kapalı olduğu saatlerde 113.50 lirayı gördü

Altın fiyatlarında sert düşüş! 27 Mayıs 2016
Çeyrek altın fiyatı 184 lirayı gördü. Altın fiyatları ABD'den gelen sağlam ekonomik verilerin Fed tarafından faizlerin yükseltileceği beklentilerini artırmasıyla neredeyse sekiz haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Asya'dan gelen satış baskısıyla gram altın serbest piyasanın kapalı olduğu saatlerde 113.50 lirayı görürken, çeyrek altın ise 184 lirayı test etti. Sabah 10:46 itibariyle mağazalarda gram altın 115.25 liradan satılırken, çeyrek altın ise 187 lira seviyesinde.

GÖZLER ABD VERİSİ ve YELLEN'DA!

Uzmanlar ABD'den gelecek olan büyüme verisi ve FED Janet Yellen'ın konuşmalarının takip edileceğini belirterek, faiz artırım sinyalini destekleyecek veri ve açıklamalar gelmesi durumunda altının ons fiyatının 1.200 doların altına inebileceğini öngörüyor. Kapalıçarşı ve Türkiye genelindeki kuyumcular hızlı hareketlerden dolayı ticaretin tamamen durma noktasına geldiğini belirtiyor.

MAKAS GİDEREK AÇILIYOR...

Kariyer Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Kuyumcular Odası eski Yönetim Kurulu üyesi "Kuyumcu elindeki mevcut altını satıp tekrar yenisini alana kadar zarar ediyor. Vatandaştan da hurda altın aldığında bunu tekrar rafine ettirene kadar geçen süre içinde altın fiyatlarındaki hareketten dolayı kuyumcu hem alırken hem de satarken çok temkinli hareket ediyor. Bunun yansıması ise alış ve satış arasındaki makasın açılmasına neden oluyor. Bu da hem kuyumcuyu hem de vatandaşı olumsuz etkiliyor. Çeyrek altında makas 5-7 liraya çıkarken, 22 ayar bilezikte ise bu fark 3-3.5 liraya ulaştı."

Nazlı Mis, Troy Gold Takas – Altın Fiyatları Yorumu
Hafta sonuna yaklaşırken altın Asya seansındaki yükseliş hareketini devam ettiremeyerek ayı piyasasının etkisine girdi. ABD’den açıklanan iki kritik veri, dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik başvuru rakamları iyi gelerek ülkenin, faiz artırımı konusunda şahin kampını heveslendirdi. Altının ise tepesine bindi. Kapanışta 1219.80 dolar/ons’ta dengelenen altın yüzde 0.36 değer kaybederken, Euro/dolar altından ayrışarak 1.12 seviyesini zorladı ve yüzde 0.35 değerlendi.
Cuma sabah seansında Asya hisse senedi piyasasındaki hareketlilikle altında derinleşen satışlar, madenin 8 haftanın en kötü seviyesi olan 1218.40 dolar/ons’a yuvarlanmasına neden oldu. Altın, bugün diğer enstrümanlar gibi ABD’nin Gayri Safi Yurtiçi rakamlarına konsantre olacak. İlerleyen saatlerde Başkan Yellen hanım konuşma yapacak ki o da merakla takip edilecektir.
GoldTakas’ta has altının gramı 115.60 TL seviyesine hafif geri adım atarken, çeyrek altın187-188 TL seviyesinde.
Dağhan Gökce, Araştırma Uzmanı, Alnus Yatırım – Altın Fiyatları Yorumu
Dün Fed Guvernörü Powell yaptığı konuşmada faiz artırımının oldukça yakın bir tarihte olabileceğinin sinyalini verdi. 14-15 Haziran’da yapılacak toplantıda artık faiz artırımı olasılığının masada olacağını hatırlatmakta fayda var. Öte yanda dün ABD açıklanan veriler öncesinde tepki alımlarının gözlemlendiği altında veri sonrası görünümün aşağı döndüğünü gördük.
Bugün öğleden sonra açıklanacak ABD büyüme verisi ve FED Başkan’ı Yellen’ın yapacağı konuşma öncesinde altının 1215 desteğini test ettiğini görüyoruz. 1215- 12106 destek seviyelerinin kırılıp kırılamaması altının Haziran’ı nasıl kapatacağı konusunda bize önemli ipuçları verecek. 1206 desteğinin kırılması durumunda satış hareketinin derinleşebileceğini hatırlatmakta fayda var.
Destek: 1215- 1206- 1198 Direnç: 1226- 1235–1243
Eda Önder Öztürk, Araştırma Uzmanı, Alan Menkul Değerler – Ons Altın Yorumu
Altın’da da dün Dolar endeksindeki aşağı yönlü baskıyla birlikte yukarı yönlü hareketler ön plana çıksa da, Altın kazançlarını koruyamadı. Özellikle FED tarafındaki orta ve uzun vadeli beklentiler Altın’da yukarı yönlü hareketleri baskılıyor. ABD tarafında açıklanan verilerin de beklentileri aşmasıyla birlikte Altın günü satış baskısıyla kapattı. Bugün de ABD tarafında yoğun bir ekonomik takvim takip edilecek. Bu nedenle Altın’da veri bazlı hareketlere dikkat edilmeli.
Alan Yatırım Menkul Değerler Forex Bülteni-27.05.2016_page8_image23Teknik olarak bakıldığında yukarı yönlü hareketlerde 1235 seviyesine takılan Altın, kapanışı 1224 seviyesinin altında yaptı. Özellikle Altın’ın bu seviye altındaki kalıcılğını sürdürmesi negatif fiyatlamanın devam etmesini sağlayabilir. 1224 seviyesi altında özellikle 1215 seviyesi önemli bir destek konumunda. bu seviye altında satışlar hızlanabilir. Altın’ın bugün tekrar 1224 seviyesi üzerine çıkması halinde ise; 1235 seviyesine doğru tepki görülebilir.
Tera Yatırım – Ons Altın Yorumu
FOMC Tutanakları ardından Altın’da ana Fibonacci direncinden gelişen satış baskısı devam etmekte, özellikle 1250 noktasında bulunan trend desteğinin kırılması söz konusu satış baskısının momentum kazanmasını teknik anlamda desteklemekte. Emtiada tepkilerin satış fırsatı olarak kullanıldığı ve kısa vadeli aşağı trendin devam ettiği ve MACD göstergesinin de sat sinyalini işaret ettiği izlenirken, günün devamı için 1205 noktasını temsil eden Fibonacci noktasının alım yönlü deeğerlendirilebileceğini düşünmekteyiz.
XAU/USDDestek : 1211.83; 1200.27
Direnç : 1223.39; 1234.95