Altında beklenmeyen hareket

Piyasalar 2015’in ilk çeyreğinde oldukça dalgalı bir dönem geçirdi. Cumhuriyet altını yüzde 11.6 oranında değer kazanarak üç ayın getiri şampiyonu oldu. Hareketli günler geçiren dolar yüzde 11.3 kazandırdı

Altında beklenmeyen hareket

Yılın ilk çeyreğine dair sonuçlar ortaya çıktı. Üç aylık verilere göre borsada ve yatırım enstrümanlarında altın ve gayrimenkul öne çıkıyor. Dolayısı ile altın ve gayrimenkul şirketlerinin hisseleri de en fazla değer kazananlar arasında yer alıyor.

Oluşan rakamlara baktığımızda yılbaşından bu yana en fazla değer kazanan yatırım enstrümanının ‘Cumhuriyet altını’ olduğunu görüyoruz. Fiyatı 667 TL’ye yükselen Cumhuriyet altını, yılbaşından bu yana yüzde 11.6 oranında değer kazandı.

Cumhuriyet altınının tarihsel seyrine baktığımızda ise en yüksek seviyesini 2011 yılının ağustos ayında 726 TL ile test ettiği gözlenmekte. Oldukça sıcak bir yazın yaşandığı 2011 yılında ‘güvenli liman’ arayışı yatırımcıların altına sığınmasına neden olmuştu.

Ancak bu seviyeler zirve oldu ve anılan tarihten bu yana bir daha aynı seviyeleri göremedi. Şimdilerde de 667 TL seviyesinde bulunuyor. Cumhuriyet altını için maksimum fiyat seviyelerinin 700-750 olduğu göz önünde bulundurulduğunda direnç seviyelerine geldiğimizi, altının mevcut portföylerde azaltılabileceğini söylemek yanlış olmaz. Milliyet