Altında gerçek fiyatı törpülüyolar..'

Altın Uzmanı Yıldırımtürk, "24 ayar altının gramı 96,5 lirayken normalde 99 lira olmalı. Likidite darlığı ve arz fazlasından dolayı fiyat törpüleniyor" dedi.

Altında gerçek fiyatı törpülüyolar..'

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "24 ayar altının gram fiyatı 96,5 lirayken normalde 99 lira olması lazım. Likidite darlığı ve arz fazlasından dolayı fiyat törpülenmiş oluyor. Kilogram/dolar bazında ise 150-200 dolar Türkiye'de altın daha ucuz. Onun için dışarıya satması da çok kolay" dedi.

Yıldırımtürk, altın fiyatlarına yönelik AA muhabirine yaptığı açıklamada, altının fiziki talep açısından fiyatı destekleyen bir görünüm içinde olmadığını belirterek, spekülatif hareketler ve manipülatif işlemlerin altın fiyatını bir miktar yukarı çektiğini, vatandaşın altının yükseleceğine inanmamasından dolayı bu yükselişi satış fırsatı olarak değerlendirdiğini kaydetti.

Yatırımcı kitlesinin yüksek fiyattan altını satıp, düşük fiyattan almayı tercih ettiğini ifade eden Yıldırımtürk, şunları söyledi:

VATANDAŞTAN YOĞUN ALTIN GELİYOR

Vatandaştan yoğun şekilde altın geliyor. Altın Bankacılığı'nda yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması uygulaması çok başarılı olmamıştı, vatandaş ise kendi gayretleriyle bunu başarıya ulaştırıyor. Rafineriler şu anda yoğun bir çalışma içinde bulunuyor. Farklı ayarlarda olan altınlar eritiliyor, belirsiz ayar şekline geliyor, analiz laboratuvarlarında ayarları tespit ediliyor.

Bu tespit edilen ayar üzerinden de rafineriye gönderiliyor. Bunlardan da bir altın üretiliyor, sonra İstanbul Altın Borsası'nda satılıyor. Belki dışarıya da satılıyor olabilir. O para Kapalıçarşı'ya gelene kadar 2-3 gün geçiyor. Zaman zaman da para yetersiz kalıyor. Bu altının yükselişini frenleyecek fiziki bir arz. Yunanistan seçimleri yapıldıktan sonra bir olumsuzluk çıkmaması halinde önümüzdeki haftadan itibaren altında aşağı yönlü seyir olmasını bekliyoruz."

İÇERİDE DAHA AŞAĞIDA İŞLEM GÖRÜYOR

Yıldırımtürk, yastık altındaki altınların piyasaya çıkmasının, geçen aylardaki yüksek miktardaki altın ithalatını olumlu etkileyecek bir gelişme olduğunu anlatarak, "Altın dış piyasa fiyatı 1.300 dolar seviyesinden işlem görürken, içeride hesaplandığında onsunda yaklaşık 6-7 dolar daha aşağıdan işlem görüyor. TL bazında 2,5-3 lira aşağıdan işlem görüyor.

24 ayar altının gram fiyatı 96,5 lirayken normalde 99 lira olması lazım. Likidite darlığı ve arz fazlasından dolayı fiyat törpülenmiş oluyor. Kilogram/dolar bazında ise 150-200 dolar Türkiye'de altın daha ucuz. Onun için dışarıya satması da çok kolay" değerlendirmesinde bulundu.

'FİYATLAR NORMALE DÖNÜNCE TEKRAR ALTIN ALACAK'

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Yönetim Kurulu üyesi Aziz Akbulut da rafinerilerin hurda altınları külçe altın haline, saf 24 ayara getirmeye yetişemediğini belirterek, "Kuyumcular vatandaştan almış olduğu altınların karşılığını ödemekte zorlanıyor" dedi.

Akbulut, altının şu anda serbest piyasada hurda olarak çok olmasından dolayı fiyat aralığında fark oluştuğunu ifade ederek, "Ayrıca kuyumcular sattığı takı ve ziynet eşyadan para kazanmakta hurda altın alımında kuyumcu kar edememektedir. Son bir kaç gündür İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her yerindeki kuyumculara vatandaş ürün almaya gelmekten çok geçtiğimiz dönemde almış oldukları altınları paraya çeviriyor" diye konuştu.
Aziz Akbulut, altın fiyatları normale döndüğünde vatandaşın tekrar elindeki naktini altın alımından yana kullanacağını söyledi.