Altının gözü İsviçre oylamasında

Altın fiyatlarında seyir Pazar günü gerçekleşecek İsviçre referandumuyla belli olacak.

Altının gözü İsviçre oylamasında

Altın fiyatlarının seyrini Pazar günü gerçekleşecek İsviçre oylaması belirleyecek.

30 Kasım’da gerçekleşecek oylamada, İsviçre’de halk İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) daha fazla altın satmayıp, mevcut rezervini yüzde 20’ye çıkarmasını oylayacak. SNB’nin altın rezervi şu anda merkez bankasının toplam rezervlerinin yüzde 7’sine denk geliyor. Bu oylama, oldukça muhafazakar oluşuyla bilinen İsviçre Halk Partisi’nin “İsviçre Altınını Koruyalım” girişimden kaynaklandı. Parti, bu şekilde ülkenin güvenliğini ve belirsiz zamanlarda ülkenin dış koşullardan bağımsız hale gelmesini istiyor.

ALTIN SAKİN

Altın fiyatları, bu ayın başında dört buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesinden bu yana sakin. Bu düşüşte İsviçre’deki referandumdan “evet” oyu çıkacağı yönündeki söylentiler etkili olmuştu. Altının onsu bugünkü işlemlerde 1198 dolar seviyesinden işlem görüyor.

‘EVET’ ÇIKARSA NE OLUR?

İsviçre referandumundan altın rezervlerini artırmaya evet oyu çıkarsa, altın fiyatlarında ciddi bir yükseliş bekleniyor. Ancak analistler bunun olası bir sonuç olmadığına işaret ediyor. Fransız banka Societe Generale’in araştırma birimi başkanı Patrick Legland, “Bu referandumdan evet oyu çıkma ihtimali, Merkez Bankası’nın altın satışını yasaklaması nedeniyle az. Bu şekilde ülkede enflasyon yükselecektir, bu da İsviçre hükümetinin istediği bir şey değil” dedi. Analist, referandumdan evet çıkma ihtimalinin genel kanı olan yüzde 50’den çok yüzde 30 seviyesinde olduğunu da söyledi.

RALLİ OLUR

Finansal danışmanlık şirketi ETF Securities’in emtia stratejisti Martin Arnold, “Eğer referandumdan evet çıkarsa, altında büyük bir ralli beklemeliyiz” dedi.