Antalya ve Marmaris otelleri boş, turizmciler önümüzdeki 3 yıl için karamsar

GETOB Başkanı Bülbüloğlu: “Turizm sektöründe sıkıntı en az 3 yıl sürer”

Antalya ve Marmaris otelleri boş, turizmciler önümüzdeki 3 yıl için karamsar

Umudunu iç pazara bağlayan ve Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olmasını isteyen turizmciler için yaz ayları karamsar başladı. DHA'nın haberine göre, terör korkusu ve Rusya krizinin vurduğu turizmle ilgili değerlendirmelerde bulunan GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Türkiye'nin çok zor bir dönemden geçtiğini söyledi, turizm sektöründe özellikle Güney Ege için karamsar bir tablo çizdi. Sıkıntılı tablonun otellerin boş kalmasıyla kendini gösterdiğini belirten Bülbüloğlu, turizmin dibe vurduğunu dile getirdi. Bülbüloğlu, "Sadece umudumuzla yaşıyoruz. Temmuz ve Ağustos'ta iç pazarın da hareketlenmesiyle turizmde biraz kıpırdanma olacaktır. Ancak, bütün sezonun ortalamasını alacak olursak Güney Ege'de yüzde 30 doluluk oranın geçemeyiz. Bizi İngiltere, Hollanda, Belçika ve İskandinav pazarı domine ediyor. Buralardan artış beklemiyoruz. Çünkü Şubat ayı itibariyle yüzde 29 ile 36 arasında uçak eksiltmesi yaptılar. Dolayısıyla misafirimiz istese de gelemez. Lübnan ve İran gibi başka pazarlardan müşteri bulmaya çalışıyoruz. Fakat bu da öyle hemen bugünden yarına olacak bir iş değil. Ayrıca o bölgelere bizimle beraber Türkiye genelindeki diğer turizmciler de hücum etmiş durumda" dedi.

"EN BÜYÜK SIKINTIYI MARMARİS YAŞACAK"

Rusya'nın vatandaşlarına Türkiye yasağı koyduğunu hatırlatan Bülbüloğlu, "Bunun yanında Almanya pazarında yüzde 40, İngiltere pasarında ise yüzde 38'lik bir düşüş var. Avrupa ülkelerinden sadece Ukrayna'dan bir artış var. Şayet bu artış yüzde 50 bile olsa 20 bin kişi olur 30 bin kişi. 400 bin kişiyi kaybettiğimiz İngiltere'den sonra oradaki 30 bin kişi çok da fazla yaraya merhem olmaz. Bütün turizm destinasyonları, taksici, restoranı, dondurmacı, tekstilci de bu sıkıntıyı yaşıyor. Ancak, en fazla Marmaris'in bu sıkıntıyı yaşayacağını düşünüyorum. Çünkü Marmaris ve çevresinde turizm dışında hiçbir şey yok. Marmaris'in 184 günlük periyodu turizmle geçiyor. Kalan 6 ay ise boş geçiyor. Bu sene Nisan ve Mayıs aylarını da boşa yakın geçirdik. Haziran da öyle geçeceğe benziyor. Geriye ise kala kala üç ay kalıyor" diye konuştu.


“BİZİM DE HATALARIMIZ OLDU”

Gelen turist sayısındaki düşüşün 'İslamofobi' ile ilgili olduğunu düşünmediğini de belirten Bülbüloğlu, şunları söyledi:

"Özel sektör olarak bizim de ciddi hatalarımız oldu. Marka olamadık. Destinasyon tanımını yapamadık. Son 10 yılda hep kişi sayısına oynadık, kalitemizi yükseltemedik. Dubai de Müslüman ülke ama oradaki turist sayısında düşüş olmadığı gibi turizm yükselerek devam ediyor. Bizdeki turist sayısındaki düşüşün en büyük nedeni kötü imajımız. Türkiye'ye gelmek isteyen misafirler, ülkemizi güvenli ülke olarak görmüyor. Bunu Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı vasıtasıyla önlemek zorundayız. Bu gerçekleşirse yine kaldığımız yerden devam edebiliriz. Gelir kaybımız yüzde 60 seviyelerinde. Şu anda hedefimiz, çok zor ama kar etmekten çok bir, iki yılı zararsız atlatabilmek. Giderlerimizin yüzde 40-42'si insana dayalıydı. Son zamlarla bu yüzde 55'i geçti. Bugün 1500 kişi çalışan tesisler var. Yapılan ciro o çalışanların SGK'sını bile karşılamaz."

KURTULUŞ REÇETESİ

Bülent Bülbüloğlu kurtuluş reçetesini ise kısaca "Güvenli bir ülke olduğumuzu dünyaya yaymalıyız. Otelcinin ayakta kalabilmesi için gerçekçi tedbirler almalıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı çok samimi olarak tüm sektörü bir araya getirip ciddi bir turizm politikası oluşturmak zorunda" diye özetledi.