Asgari ücrete gelen zam yatırımcıları kaçırabilir

Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci, asgari ücretteki artışın yükünün işverene yüklenmesi halinde kayıt dışılığın artacağını, firmaların yatırımlarını yurt dışına kaydırabileceğini kaydetti

Asgari ücrete gelen zam yatırımcıları kaçırabilir

Denizli Sanayi Odası Başkanı (DSO) Müjdat Keçeci kasım ayı meclis toplantısında güncel ekonomik konularla ilgili açıklamalar yaptı. Keçeci, asgari ücretin bin 300 TL olmasının neredeyse kanunlaştığını ifade ederek, “Hiçbir işveren, çalışanına daha düşük ücret ödemek istemez.

Asgari ücret üzerinden alınan yüklü vergiler var. Gelir vergisi, SGK primi, işsizlik ödeneği, işçi ve işveren payları, maliyetleri ciddi şekilde artırıyor. Mevcut haliyle asgari ücret alan bir kişinin, işverene 560 TL’ye varan maliyeti var. Bunun yüzde 15’i gelir vergisi, yüzde 14 SGK primi, yüzde 1 işsizlik primi olarak karşımıza çıkıyor. Asgari ücret net bin 300 TL olduğunda, işveren olarak ödeyecek olduğumuz brüt tutarımız bin 645 TL ve işverene maliyeti bin 933 TL olacak” dedi.

YETERLİ DEĞİL

Asgari ücretle bağlantılı olarak istihdam rakamlarının da ele alındığı toplantıda Başkan Müjdat Keçeci, işsizliğin yüzde 9-10 ortalamada, enflasyonun yüzde 8-9 oranında devam edeceğinin tahmin edildiğini aktardı. Bu rakamların hedeflenen büyüme için yeterli olmadığını dile getirerek, “Hükümetin programı hazırlanırken ilk 90-100 günde yapılacaklar belirlenecek. En önemli sorunlar, ekonominin yavaşlamasına sebep olanlar olacaktır diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Habertürk