Atina borsası alev aldı!

5 haftadır kapalı olan Atina Borsası bugün yüzde 11 düşüşle açıldı. Düşüş yüzde 23`e ulaşırken, bankacılık endekslerinde düşüş de yüzde 23 olarak gerçekleşiyor.

Atina borsası alev aldı!

Sermaye kontrolleri kapsamında 29 Haziran'dan bu yana kapalı olan Atina Borsası (ASE Endeksi) yüzde 11 düşüş ile açıldı.

Atina Borsası'nda kayıplar açılışın ardından yüzde 22.87'ye ulaştı. Yunan tahvilleri değer kaybetti.

BANKACILIK HİSSELERİNDE KAYIP ALT LİMİTE ULAŞTI

Gösterge ASE Endeksi Atina'da 10:43 itibariyle 615,61 gibi rekor kayıpla yüzde 23 geriledi. Piraeus Bank SA ve National Bank of Greece SA hisseleri yüzde 30 düştü. Böylece Yunanistan bankacılık hisselerinde kayıp alt limite (yüzde 30) ulaşmış oldu.

ASE Endeksi'nin açılışı öncesinde ekonomi bakanlığından yeni ticaret yasasının detaylarının karara bağlanması bekleniyor, 5 haftadır kapalı olan borsanın çeşitli kısıtlamalarla açılacağı öngörülüyordu.

HAZİRAN AYINDA YÜKSELMİŞTİ

ASE Endeksi 2007 yılında yüzde 85 oranında değer kaybetmişti. Endeks Haziran ayında neredeyse üç yılın en düşük seviyesinden yüzde 17 oranında yükselmişti. Bu toparlanma, sermaye kontrolleri nedeniyle kapanmadan önceki son gün olan 26 Haziran’a kadar endeksteki yıllık kaybın yüzde 3,5’e gerilemesini sağlamıştı.

SERMAYE KONTROLLERİ DEVAM EDİYOR

Başbakan Aleksis Çipras'ın, kurtarma programı dahilindeki kemer sıkma önlemlerinin devam edip etmemsi konusunda ülkey referanduma götürdüğü Haziran ayı başında Yunan ekonomisi durma noktasına gelmişti. Sermaye kontrolleri dahilinde bankalar ve borsalar kapanmıştı. Bankalar 3 hafta sonra açılmış ancak sermaye kontrolleri devam etmişti.