AVM’ler alarmda!

Alışveriş merkezlerinde sarıdan turuncu güvenlik seviyesine geçilirken personel ve kameralar artırıldı, otopark ve araç denetimleri yoğunlaştırıldı. Sivil güvenlik elemanları da devreye girdi.

AVM’ler alarmda!

Şanlıurfa Suruç'taki bombalı saldırı, Türkiye'nin Suriye'deki IŞİD mevzilerini bombalaması gibi gelişmeler özellikle büyük şehirlerde yeni saldırıların olacağı iddiasını beraberinde getirdi. Resmi bir açıklama yapılmasa da alışveriş merkezlerinin (AVM) hedef olacağının konuşulması bile alışveriş merkezi yönetimlerini harekete geçirdi.
Ziyaretçi sayısında ölçülebilir bir azalma olmadığı belirtilirken yeşilden kırmızıya 4 farklı güvenlik seviyesi olan alışveriş merkezlerinde normalde sarı olan seviye turuncuya çıkarıldı. Güvenlik personeli, kamera ve alarmlar artırıldı, otopark ve araç denetimleri sıklaştırıldı. Sivil güvenlik ekipleri de devreye girerken mal boşaltma ve yükleme alanları sıkı takibe alındı.

RESMİ UYARI YOK AMA...

Bazı alışveriş merkezlerinde otoparklara plaka tanıma sistemleri kullanılırken gözle takip denilen şüpheli kişi takibi de öne çıktı.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı hulusi belgü, alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayılarında azalma veya artış olmadığını belirterek, "Alışveriş merkezlerimizle ilgili iddiaların öyle kalmasını diliyoruz. Şu anda alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayılarıyla ilgili bir sorun yaşanmıyor. Ayrıca terör saldırıları ile ilgili resmi kanallardan herhangi bir uyarı da gelmedi. Ancak bu tip üzücü olaylar yaşandığında ve tansiyon yükseldiğinde bizler de gerekli önlemleri alıyoruz" dedi.

Forum markasıyla Türkiye genelinde alışveriş merkezleri bulunan Multi Development Türkiye'nin de CEO'su olan Belgü, aldıkları önlemleri ise şöyle sıraladı: "Otoparklar ve giriş noktalarında daha dikkatli, daha hassas davranıyoruz. Hem personel hem teknik donanımları artırıyoruz. Elimizden geldiğince önlem alıp insanlarımızın güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz."

HASSAS DAVRANILIYOR

İstanbul'un özellikle yabancılar tarafından tercih edilen alışveriş merkezlerinden olan İstinyePark'ın Genel Müdürü Tolga Engin, güvenlik konusunda hassas olduklarını, gereken seviyede önlem aldıklarını anlattı. Tolga Engin, sözlerine şöyle devam etti:

"Ziyaretçi sayılarımızda bir azalma söz konusu değil. Resmi bir uyarı da almadık ama biz güvenliği artırıyoruz. Alışveriş merkezlerinde sarıdan kırmızıya 4 farklı güvenlik seviyesi var. Normal seviye sarıdır. Şu anda onun bir tık üzerindeyiz. Hassasiyetine göre gerekli önlemleri alıyoruz."

KIRMIZIDA EMNİYET DESTEĞİ İSTENİYOR

- Alışveriş merkezlerinde güvenlik önlemleri 4 seviyede alınıyor ve bunlar renklerle ifade ediliyor.
- Sarı, yeşil, turuncu ve kırmızı ile ifade edilen seviyelere göre önlemler artıyor.
- Olağanüstü bir sorun olmadığı sürece alışveriş merkezleri yeşil seviyede önlemler alıyor.
- Turuncu seviyesinde güvenlik biraz daha artırılıyor.
- Bu çerçevede güvenlik personelinin sayısı artırılıyor, kamera ve alarm çoğaltılıyor.
- Otoparklarda denetimler ve devriyeler de artırılırken fiziki takibe de odaklanılıyor.
- Gözle takip denilen önlemde belirlenen şüpheli alışveriş merkezinden ayrılana kadar takip ediliyor.
- Güvenlik önlemlerinde en üst seviye olan kırmızıda ise bütün bu önlemler daha da artırılırken emniyet birimlerinden de destek isteniyor.

ZİYARETÇİYE YANSITLIMIYOR

700 binden fazla çalışanı, 100 milyar dolar ciro hacmi, 15 milyon metrekare alan ve 59 bin mağazayı temsil eden Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet T. Nane, alışveriş merkezlerinde söylentiler nedeniyle ziyaretçi sayısının azalmadığını vurguladı.

Mehmet T. Nane, her alışveriş merkezinin konuya hassasiyetle yaklaştığını belirterek, "Ziyaretçilerimizi sıkmadan gerekli çalışmaları yapıyor ve önlemlerimizi alıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

PLAKA TANIMA SİSTEMİ VAR

Arenapark, Armoni Park ve Kayseri Park'ın sahibi Artaş'ın AVM'ler Grubu Koordinatörü ve ArenaPark Genel Müdürü Muhsin Erkoç, emniyetten resmi bir uyarı gelmediğini ancak önlemleri artırdıklarını anlattı. Erkoç, şöyle devam etti: "Personel ve elektronik düzeyde hassa davranıyoruz. Bizim ayrıca plaka tanıma sistemimiz var. Şüpheli plakayı girdiğinizde sistem tanıyıp alarm durumuna geçiyor. Ayrıca devriye sayısını artırdık. İddialar yüzünden kapı girişlerinde anlamlı bir azalış da yok artış da..."