AVM’ler boşalmadı cirolarda düşüş yok

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo, terör eylemi ve canlı bomba uyarıları nedeniyle AVM ziyaretleriyle tüketimde büyük bir düşüş olmadığını söyledi.

AVM’ler boşalmadı cirolarda düşüş yok

Alışveriş merkezleri; Suruç’ta canlı bomba eylemiyle birlikte başlayan terör eylemleri ve canlı bomba uyarıları etkisi ile azalan tarifiği artırmak için harekete geçti ve güvenlik önlemlerini artırdı. AVM ziyaretlerinde ve tüketimde geçtiğimiz yıllara göre çok büyük bir düşüş olmadığını dile getiren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, “Bu olaylar yaşanana kadar AVM’lerde güvenlik kontrollerinin kaldırılmasını konuşuyorduk. Olaylar başlayınca AVM’ler güvenliği daha fazla artırdı. Şimdi güvenliğin kaldırılması bir yıl daha uzayacak” açıklamasını yaptı.

Dolar daha önemli

100’e yakın ülkede 4 bin 200’den fazla satış noktasına sahip 150’ye yakın markayı temsil eden BMD’nin Başkanı Kariyo, İngiltere, İsrail gibi ülkeleri örnek göstererk o ülkelerde zaman zaman yaşanan güvenlik sorunlarına rağmen insanların günlük yaşamlarına devam ettiklerini anlattı. Türkiye’de de benzer bir dönemin yaşandığını dile getiren Kariyo, sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör olaylarının olduğu ülkeler, gündelik hayatın koruma konusunda cesur davranmış ve sorunları aşmışlar. İngiltere’de metrolardaki olaylara rağmen metro ile yolculuklarda düşme yaşanmadı. İsrail’de her gün yaşanan patlamalarına rağmen cafeler sokaklar dolu. Insanlar normal hayatlarını yaşamaktan vazgeçmiyor.”

BMD’nin de iş dünyasındaki pek çok sivil toplum kuruluşu gibi bir an önce hükümetin kurulmasını beklediğini kaydeden Kariyo, perakende sektörü açısından dolardaki artış ve maliyet dengesinin olası bir erken seçimden çok daha fazla etkili olduğuna dikkat çekti.

Son aylarda düşüşe geçen Tüketici Güven Endeksi’nin de kendileri için mesaj olduğunu anlatan Kariyo, “Düşüşün en büyük sebebi kur. Harika bir ortam yok fakat bunu düzeltme şansına sahibiz. Uzun süredir devam eden yüzde 70’e varan indirimler tüketici güvenini dengelemenin bir yolu. Tüketim devam etsin yeter, o zaman çarklar döner” diye konuştu.

İran fırsat, 1.000 mağazaya çıkarız

İRAN’LA ilgili gelişmeleri değerlendiren Sami Kariyo, bu pazarın Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. İran’da şu anda BMD çatısı altında yer alan 29 markanın 135 satış noktası bulunduığunu kaydeden Kariyo, BMD’nin 1-4 Eylül 2015 tarihleri arasında Tahran’a ticaret turu düzenleyeceğini vurguladı. Kariyo, şöyle devam etti: “32 markadan 40 kadar temsilci ile İran’a gideceğiz. Kayıtlara göre İran’da bugün 29 BMD markasının 135 satış noktası bulunuyor. Pazara yeni girecek 20 Türk markası daha önümüzdeki 3 yılda 500 mağaza açabilecek. Zaten pazarda var olan markalarımızın açacağı yeni mağazalarla 3 yılda toplam 1000 satış noktasına ulaşacağız. Böylece halen 3.2 milyar dolar olan markalı ihracatımız bu süre içinde 5 milyar doları yakalayacak” diye konuştu. Kariyo, Tahran’daki AVM’leri, pasaj ve caddeleri inceleyeceklerini; mevzuat, lojistik, gümrük, perakende gibi konularda sunumları izleyeceklerini, İranlı 14 yatırım ve franchise firmasıyla 300’den fazla yüz yüze görüşme yapılacağını dile getirdi.

1.1 milyon çocuk giydirdi

BMD Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Suerdem, 2010’dan bu yana düzenlenen sosyal sorumluluk projesyle 5 yılda 1.1 milyondan fazla çocuğu giydirdiklerini söyledi. Suerdem, “220 milyon TL’nin üzerinde ürün dağıtıldı. 2015 hedefi 160 bin çocuğumuza yardım yapmak” dedi.