Babacan: Merkez bankaları mucize yaratamaz

Başbakan Yardımcısı Babacan, Avrupa Merkez Bankası'nın çok şey yapmaya çalıştığını ancak, bu koşullar altında merkez bankalarının mucize oluşturamayacağını söyledi.

Babacan: Merkez bankaları mucize yaratamaz

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Belki en kötüsünü aştık diye seviniyoruz ama özellikle Avrupa'da büyüme son derece zayıf, dengesiz ve kırılgan. Ayrıca deflasyon risklerini de düşünürsek, yüksek işsizlik ve yaşlanan nüfus… Avrupa ekonomisi bütün bu yüklerin altında hala zor durumda gibi görünüyor" dedi. Avrupa Merkez Bankası'nın çok şey yapmaya çalıştığını ancak, bu koşullar altında merkez bankalarının mucize oluşturamayacağını vurgulayan Babacan, doğru yapısal reformların pek çok Avrupa ülkesinde gerekli olduğunu söyledi.

JAPONYA’DAN GELEN HABERLER İYİ DEĞİL

ABD'nin daha sürdürülebilir şekilde büyüdüğünü, işsizlik oranının düştüğünü ve bunun iyi bir gelişme olduğuna işaret eden Babacan, Japon ekonomisine dair son haberlerin pek iyi olmadığını kaydetti. Özellikle gelişmiş ülkeler açısından güvenin çok odaklanılması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Babacan, "Ne çeşit para politikaları, ne çeşit mali politikalar benimsersek benimseyelim, eğer güven yeterince güçlü değilse maalesef çoğu zaman mali adımlar sonuç vermiyor. Parasal politikalar da başarıya ulaşmıyor."

GÜVEN GÜÇLÜ DEĞİLSE MALİ ADIMLAR SONUÇ VERMİYOR

Babacan "Eğer güven yeterince güçlü değilse maalesef çoğu zaman mali adımlar sonuç vermiyor, parasal politikalar da başarıya ulaşmıyor" dedi. Babacan, kriz sonrasında gelişmiş ülkelerin de gelişmekte olan ülkelerin de aynı masa etrafında oturup içtenlikle küresel ekonomi hakkında konuşmalarının gereğinin ortaya çıktığını, bunun dünya nüfusunun 4'te 3'ünü, dünya GSYİH'sinin de yüzde 85'ini ilgilendirdiğini anlattı. Büyüme denildiği zaman G20 ülkelerinin tümünün taahhütlerde bulunduğunu, G20'nin en başarılı çıktılarından birinin finansal düzenleme olduğunu aktaran Babacan, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı sırasında, KOBİ'ler ve düşük gelirli kalkınmakta olan ülkeler olmak üzere 2 önemli temayı öne alacaklarını kaydetti. Hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde istihdamı oluşturan grubun KOBİ'ler olduğunu vurgulayan Babacan, "Yani KOBİ'ler her gündem maddesinin altında kendilerine yer bulsunlar istiyoruz" dedi. Bu fikirlerin her ikisinin de diğer G20 üyelerinden çok olumlu tepkiler aldığını ve çalışmalarına başladıklarını bildiren Babacan, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ile de dünyanın ilk KOBİ Forumu'nu organize etmek için çalıştıklarını, bunun Türkiye'nin dönem başkanlığında bir yenilik olacağını söyledi.

KADIN GİRİŞİMCİLER İÇİN W20 ÖNERDİK

Babacan, kadın girişimcileri içeren bir W20 olması için önerileri olduğunu belirterek, "Bir çok ülke 'Çok fazla 20 oldu, artık daha fazla 20 icat etmeyelim' diyor. Dışarıyı reddetmeye imkan yok ama yine de söylüyoruz, yine de bunun iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Bunu resmi olarak yapabiliriz ancak bir konsensüse varılamazsa gayri resmi olarak da yapabiliriz" diye konuştu. Kasım ayında bir çok toplantı olacağını ancak enerji bakanları toplantıları için hala tereddütlü ülkeler olduğu bilgisini veren Babacan, bu ülkeler ikna edilebilirse ilk G20 enerji bakanları toplantısının gerçekleşebileceğini dile getirdi.