Bakan Avcı 'Sadece deniz, kum, güneşle turizmde 6. olduk'

Ülkemizin turizm açısından büyük bir zenginliğe sahip olduğunu söyleyen Bakan Avcı, "Biz sadece deniz, kum ve güneşle dünyada 6. turizm bölgesi olduk" dedi.

Bakan Avcı 'Sadece deniz, kum, güneşle turizmde 6. olduk'

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'nin turizm açısından dünyada altıncı sırada yer aldığını söyleyerek, "Biz kültürel zenginliğimizle ilk üçe gireriz" dedi. Bakan Avcı, AA Editör Masası'nda 2016'nın turizm açısından pek parlak bir yıl olmadığını ifade ederek, "2016'daki olumsuzlukta Rusya'nın ciddi bir etkisi oldu. Ama hem Rusya hem Avrupa pazarında toparlanma söz konusu. Biz de turizm tanıtım projesini yeniledik. Önceden deniz, kum, güneş açısından tanıtım yapardık. Bunlar doğru. Türkiye deniz turizmi bakımından iyi. Ama başka turizm potansiyelleri de var" diye konuştu.

"ZEYTİNYAĞLI DOLMAYI BİZ BULDUK"

Türk mutfağının dünyanın en seçkin mutfaklarından biri olduğunu söyleyen Bakan Nabi Avcı, "Bizim mutfağımız pek çok medeniyetin kesiştiği bir yerde oluşmuş bir mutfak. Arap, Makedon, Rus mutfağının da etkisi var bizim kültürümüzde. Zeytinyağlı dolmayı biz icat ettik, Yunanlılar buna da hevesleniyor ama biz icat ettik. Çok zengin bir gastronomi kültürümüz var. Herkes Türkiye'ye denizi, kumu için gelmiyor. Araplar, mutfak kültürüne düşkün. Japonlar arkeolojiye düşkün" dedi.

"HİNTLİ İÇİN ANTALYA'DA DÜĞÜN YAPMAK PRESTİJ"

Hintlilerin, düğün yapmak için Türkiye'yi tercih ettiğini belirten Avcı, "Hintliler için Antalya'da düğün yapmak prestij haline geldi. Sağlık, kongre turizmi bakımından da Türkiye'de ciddi bir potansiyel var. Biz sadece deniz, kum ve güneşle dünyada 6. turizm bölgesi olduk. Tüm bu anlattıklarımı kattığınızda ilk üçe girmeme gibi bir neden yok. Van Gölü'nü de, Kaçkar Dağı'nı da, yemeklerimizi de tanıtıyoruz. Efes, Kapadokya'yı tanıtıyoruz.Mesela Danimarkalıları severim. Kophenang'da 2 şey vardır. Bir şato vardır, Hamlet'in geçtiği şato. Kivoli diye bir parkları vardır. Bir de Andersen'in Masalları'ndan denizkızı heykelleri var. Kophenang'a gidince orada resim çektirirler. Yemek deseniz, tereyağlı bir ekmekleri var. Onu süslerler. Orada bir şey yok demek istemiyorum ama ne kadar az malzemeyle bu kadar güzel sunum yapılmasından bahsediyoruz.

"ÇOK ZENGİNLİĞİMİZ VAR"

Bizde çok malzeme var bizim birinci olmamız lazım. Gaziantep'te Fatma Şahin sağolsun gastronomi bakımından klasmana sokuldu. Her ilimizin kendi mutfağıyla fark üretme şansı var. Hayvanıyla, bitkisiyle çok malzememiz var. Van Kedisi var, Ankara Kedisi var. Çok zenginliğimiz var, biz bunlarla ilk üçe gireriz. Kayak için proje başlatıyoruz mesela. Bunları tanıtacağız. 112 fuara katılacağız" şeklinde konuştu.

"KOMŞUSUNU ALIP GELENE SALON KİRASI ÜCRETSİZ"

Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı Komşunu Al Gel Projesi'nin tanıtımını yapmaya başladıklarını söyleyerek, "Bizim yurtdışında 5 milyon vatandaşımız var. Bunun 2 milyonu Almanya'da yaşıyor. Bizim hesaplarımıza göre Avrupa'da Türkler her yıl 50 bin düğün yapıyor. Evlerde yapılanlar da var ama onlar kayıtlı görünmüyor. Bunların bütçesi de 3 -4 milyar arası. Sayın Cumhurbaşkanı da "Gelin düğünlerinizi Türkiye'de yapın. Hem tatil yapın, hem akrabalarınızı görün. Bakın Hintliler bile düğünlerini Türkiye'de yapıyor" diyor. Çeşitli STK'lar da buna katılıyor. Dernekler, belediyeler de "Gelirsen salon kirasını ben vereceğim" diyor. Hem onlar kazanır hem Türkiye kazanır. Bunun tanıtımını da yapmaya başladık" dedi.

"VATANDAŞ OY KULLANSIN"

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Halk oylaması sürecine ilişkin, "7 Haziran seçimlerinden sonra tek başına hükümet çıkmadı. Böyle bir sonucun ülkede yol açtığı belirsizlik ve bunun her alanda hissedilen olumsuz etkilerini vatandaş hatırlıyor. Dolayısıyla bu anayasa oylamasının aynı zamanda istikrarın muhafazası için de önemli olduğunu vatandaş da biliyor." dedi.

Avcı, "Vatandaş tercihini istikrar ve daha etkin bir yönetimden mi yoksa belirsizlikten mi yana olduğunu, kullanacağı oyun bunlardan birine kapı açacağını bilerek oy kullanmalıdır." diye konuştu.