Bakan Çelik: Sistem çöker

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik NTV canlı yayının soruları yanıtladı. Bakan taşeron işçiler, erken emeklilik gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu

Bakan Çelik: Sistem çöker
Taşeron işçilerin durumu

* Taşeron işçilik sorunu yasal olarak halledildi. Toplu sözleşme hakkını getirdik. Kıdem tazminatları yoktu. Artık güvdence altında.

* Asıl işte çalışıyorsa bir işçi onlarla ilgili eleman itiyacı varsa kadroya alınması eleman ihtiyacı yoksa da tazminatlarının verilmesi gerekiyor.

* Yarın yapılacak sözleşme imzalanmasında Başbakanımız açıklayacak

Muhalefetin vaatleri

* Muhalefetin vaatlerinin çoğu şu anda uygulanıyor.

* Emeklilere ikramiyeyi kim vermek istemez. Verilmesi gerekeni vermezseniz maaşa muhtaç edersiniz.

* Emeklililerin maaşlarının 3 kat 4 kat arttırdık. Pastanızı büyüklüğü neyse ona göre sosyal yatırımlarda bulunacaksınız.

* Vaatlerin sebebi ülkenin başına gelmek değil, partinin başında kalabilmek. Üzüntü verici bir durum

Emeklilikte yaşa takılanlar

* Emeklileri yaşa biz takmadık. Kılıçdaroğlu'nun yöneticilik yaptığı dönemlerde getirildi. Neden bunu yaptılar Kılıçdaroğlu açıkladı; iflas ettik diyor. Böyle soruna girmiş bir kurum için 99'da böyle bir çözüme gidiyorlar.

Erken emeklilik

*Sağlıkta yeni bir düzenleme yapılabilir. Ona bir çözüm bulunacak. Buna erken emeklilik derseniz sistemi çökerten bir durum. Dünyada yok ki. 6 milyar liradır bunun maliyeti.

Sosyal Güvenlik destek primi

* Her şeyi kaldırabilirsiniz. Aylık geliri 1500 lira siz diyorsunuz ki 5 bin lira, verirsiniz ama kaç ay verebilirsiniz.

* Kesintiler gelir amaçlı yapılmıyor amaç otokontrol

İşsizlik maaşı

* Bunlar iyileştirilebilir. Lokal olarak böyle bir şey söylenmesi doğru değil. Biz sürelerin kısaltıması tabi ücretlerinde çoğaltıması için çalışıyoruz.

Seyyanen zam eleştirileri

1100 TL altında maaş alan 5 milyon emekli var.