Bakan'dan 'kıdem tazminatı' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ülke TV kanalında katıldığı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Bakan'dan 'kıdem tazminatı' açıklaması

Terörle mücadele konusundaki çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerine dikkati çeken Elvan, bölgede yaşayan vatandaşların imkanlarının iyileştirilmesi noktasında bazı tedbirlerin alınacağına işaret etti.

Elvan, özellikle Cizre, Silopi ve Sur ilçesindeki terör saldırıları nedeniyle vatandaşların evlerini terk ettiğinin altını çizerek, "Silopi'deki temizleme harekatından sonra yüzde 70'in üzerinde vatandaşlarımız geri döndü. Bu vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yardımlar yapılıyor" ifadesini kullandı.

"Ne gerekiyorsa yapacağız"

Elvan, "Yeni güvenlik planlaması, bölgede hükümet güvenlikçi politikalara döndü algısını oluşturur mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bununla hiç ilgisi yok. Bir taraftan terörle mücadele ederken diğer taraftan da vatandaşlarımıza sosyal destek sağlanmasının planını, programını yapıyoruz. Bölgenin ekonomik açıdan içinde bulunduğu sıkıntıları neyse bunları tespit ederek giderilmesine yönelik tedbirler alıyoruz. O bölgede yaşayan vatandaşlarımız, bizim öz ve öz kardeşlerimiz. Onlara ne gerekiyorsa biz yapacağız. Bu konuda hükümetimiz elinden gelen tüm çabayı gösteriyor, göstermeye de devam edecek."

"Vaatlerimizin yüzde 66'sını gerçekleştirdik"

Başbakan Yardımcısı Elvan, "Seçim vaadlerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz, neler yaptınız?" sorusu üzerine, Türkiye'de ilk kez reformlardan sorumlu Başbakan Yardımcılığı oluşturulduğunu söyledi.

Elvan, çok sayıda düzenleyici yasa tasarısının Meclis'e gönderildiğini ifade ederek, "Eylem planımızda 44 vaadimiz var. Bu vaatlerimizin şu ana kadar yüzde 66'sını, 1,5 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirdik. Bu kadar kısa süre içinde bunların gerçekleşmesi son derece önemli" dedi.

"Hangi soruna bakarsanız bakın neticede uzandığı yer YÖK’tü"

YÖK Yasa Tasarısı Taslağına ilişkin bir soru üzerine Elvan, şunları kaydetti:

“YÖK, üniversiteler arasında koordinasyon görevini yapması gereken bir kurum. Netice itibarıyla ama özellikle AK Parti hükümetleri öncesi dönemde maalesef YÖK, gerçekten üniversiteler üzerinde inanılmaz bir vesayet oluşturdu ve üniversite rektörleri, öğrenciler ve başörtüsü sorunu. Üniversitelerdeki hangi soruna bakarsanız bakın neticede uzandığı yer YÖK’tü.”

Elvan, sunucunun “YÖK deyince insan ürperiyor” ifadeleri üzerine de, “YÖK dediğiniz zaman insanın aklında ‘Aman biraz geri durayım’ şeklinde biraz iz, ürperti kalmış durumda. Gerçekten toplum üzerinde bir travma yarattı. Bizim dönemimizde ciddi bir rahatlama oldu. Geçmişteki o despot yönetim anlayışı bir anlamda ortadan kalktı” diye konuştu.

“İstihdam artacak”

Başbakan Yardımcısı Elvan, çalışma hayatında esnek çalışma, özel istihdam büroları ve kıdem tazminatının önemli konu başlıkları olduğunu dile getirerek, yapacakları düzenlemelerle istihdam oranını artırıp, kayıt dışılığı azaltacaklarını kaydetti.

Kıdem tazminatının işçi ve işveren açısından sorunlar oluşturduğuna işaret eden Elvan, “Her iki kesimin sıkıntılarını ortadan kaldıran orta yolu bulacağız. Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeyi önümüzdeki günlerde TBMM'ye sevk edeceğiz. Bu hafta sonu itibarıyla esneklikle ve özel istihdam bürolarıyla ilgili yasa tasarılarını TBMM’ye sunacağız" diye konuştu.