Bakan Yıldırım'dan "fiber" açıklaması

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan Gsm operatörlerine flaş çağrı "Büyük resmi görüp Türkiye'ye kazandıralım."

Bakan Yıldırım'dan "fiber" açıklaması

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri İmza Töreni'nde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hiç gecikmeden bir fiber seferberliğin başlatılması gerektiğini belirterek, "Küçük hesapları bırakalım arkadaşlar. Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz, bizim işler geride kalır, bunları bırakalım" dedi.

TURKCELL GENEL MÜDÜRÜNDEN "STOCKHOLM" ÖRNEĞİ
Daha önce Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da GSM operatörlerine benzer bir çağrıda bulunmuş ancak rekabet konusundaki hassasiyete dikkat çekerek "Stockholm" örneğini göstemişti. Bu modelde kamu otoritesinin, tüm altyapıları bir şirkete devredilerek bütün operatörlere eşit şekilde hizmet götürmesi, halka açılması hedefleniyor.

"MİLLET BAKAN KAFAYI YEMİŞ DİYORDU"

Bakan Yıldırım, fiber konusunun biraz arka planda kaldığını vurgulayarak, “Bu yıldan itibaren buradaki yetki karmaşasını da ele alarak bu fiber işine de bir seferberlik yapmak zorundayız. Bugün elimizdeki kapasiteye güvenip geleceği planlayamayız. Şu anda trafik miktarı, gelişmiş ülkelerdeki trafik miktarının çok altında. Bu bizim için bir ölçü olamaz. Ölçü nendir. Bilişimde azami 5 yıl içinde bütün planlarınız alt üst olur. Biz 2009 ulaştırma haberleşme şurasında ‘100 Megabit internet evleri’ diyorduk. Millet ‘bu bakan kafayı yemiş’ diyordu. Şimdi millet burnunu büküyor. İletişimde hayallerimizin ufkumuzun çok uzun vadeli olması mümkün değil. Bizim hemen fiber ağı geciktirmeden seferberliği başlatmamız lazım” dedi.

BÜTÜN OPERATÖRLERİMİZ BÜYÜK FOTOĞRAFI GÖRMELİ

Bakan Yıldırım fiber konusunda da operatörlere uyarılarda bulunarak şunları söyledi:

“Burada da küçük hesapları bırakalım. ‘Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz’ bunları bırakalım. Siz nasıl öne geçeceksiniz. Performansınızla, ortaya koyduğunuz hizmet çeşitliliği ile, hizmet kalitesi ile içerikle öne geçmenin yollarını arayacaksınız. Yollara barikat kurarak üstünlük sağlamak olmaz. Onu yapanların memlekete ne kadar zarar verdiğini birlikte görüyoruz. Bu fiber konusun ben burada söylemiş oluyorum. Bundan sonra da bütün operatörlerimizin küçük hesapları bırakıp büyük fotoğrafı görmelerini istirham ediyorum. Biz de bu konuda uygulamada yaşanan sorunları biliyoruz ve giderilmesi için çalışmalara başladık. Göreceksiniz bunu yaptığımız zaman herkes kazanacak. Sizler de kazanacaksınız, ülke kazanacak, milletimiz kazanacak.

İSVEÇ MODELİ UYGULANSIN

Bakan Binali Yıldırım'ın yaptığı açıklamalar Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu'nun ABD Borsasındaki 15.yıl kutlamalarında yaptığı çağrıyı akıllara getirdi.

Terzioğlu "Türkiye’de bu regülasyonu en hızlı şekilde hayata geçirmemiz lazım. Bu şirketlerin menfaatiyle ölçülemeyecek ölçüde önemlidir” demiş bu fikre rakiplerin özellikle Türk Telekom’un sıcak bakıp bakmayacağı konusunda şu görüşü paylaşmıştı:

STOCKHOLM MODELi:ORTAK ŞİRKET KURULSUN

Bu konu rekabet açısından çok hassas. Ama metotlardan biri şu; İsveç, Stockholm’de uygulanmış bir model. Kamu otoritesi, tüm altyapıların bir şirkete devredilmesini istiyor. Bence Türkiye için de pratik ve ideal modellerden bir tanesi bu olabilir. Fiber altyapı kimindir, kim kullanabilir gibi bir soru işaretini kaldırır ve Türkiye’nin de önünü açar.

Fibere erişim konusunda dünyada farklı uygulamalar bulunduğunu anlatan Terzioğlu'nun, çok tartışılacak bir çözüm önerisi var: “Ortak bir şirket kurulsun.” Ardından da ‘ortak şirket’ modelini İsveç’le örneklendirdi: “Stockholm’de uygulandı. Kamu otoritesi, tüm fiber altyapı sahiplerinden sahip olduğu altyapıyı kağıt üzerine dökmesini, bu altyapıları bir şirkete devretmesini istiyor. Bu şirket bütün operatörlere eşit şekilde hizmeti taahhüt ederek, halka açılabilir, fon toplayabilir, daha hızlı yatırım için de yetkili hale gelir. Türkiye için de ideal modellerden biri bu olabilir. Fiber altyapı kimindir, kim kullanabilir gibi bir soruları kaldırır ve Türkiye’nin de önünü açar.”


Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın fiber altyapı ile ilgili değerlendirmelerinden sonra konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklama:

Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM’ın, mevcut GSM ve 3G (IMT200/UMTS) İmtiyaz Sözleşmelerinin tadiliyle ilgili törende dile getirdiği fiber konusundaki değerlendirmelerinden mutluluk duyduk.

Avrupa Birliği’nden çok daha agresif bir yaklaşımla belirlenmiş olan 2023 hedeflerine erişebilmek için Sayın Bakanımızın desteklerinin yanımızda olduğunu bilmek bize büyük bir motivasyon kaynağı oldu.

Bu hedeflere erişebilmek adına fiber yaygınlığının büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi ülke menfaatlerine hizmet eden her hamleye var gücümüzle destek olmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin fiber seferberliği için Sayın Bakanımızın da değerli desteğinden güç alarak, tüm sektör oyuncularının ortak fiber şirketi kurarak seferberliğin önünü açması gerektiği çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz.