Bakanlık’tan “üçüncü köprü" açıklaması

Üçüncü köprü ve bağlantı yollarına yapılan zamla ilgili Ulaştırma Bakanlığı'ndan açıklama var. Bakanlık, dolar enflasyonu nedeniyle ücretlerin mart ayında yüzde 2 artırıldığını belirtti.

Bakanlık’tan “üçüncü köprü" açıklaması

Ulaştırma Bakanlığı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yollarına yüzde 23 oranında zam yapıldığı haberiyle ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık; mart ayında yapılan son artışın, dolar enflasyonu nedeniyle gerçekleştiğini ve yüzde 2 oranında olduğunu vurguladı.

Açıklamada bu son zammın sözleşme gereği olduğu hatırlatıldı.

Bakanlığın açıklamasında ocak ayında belirlenen döviz kuru karşılığı Türk Lirası ücrete, dolar enflasyon farkının eklendiği ifade edildi.

Açıklamada köprü geçişi için KDV hariç 3 dolar ve kilometre başı 8 sent ücret ödendiği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:

"2016 yılı için Merkez Bankası tarafından 2,9181 lira olarak belirlenen dolar kuru, 2017 yılı için 3,5192 lira olarak ilan edilmiş ve tarifelere yansıtılarak 2 Ocak 2017 itibarıyla uygulanmaya başlanmıştır. Ancak Birleşmiş Milletler dolar enflasyonu güncellemesinin Şubat 2017'de açıklanması nedeniyle yüzde 2,09 olarak belirlenen dolar enflasyon farkı 8 Mart 2017'de tarifelere yansımıştır.

Bazı haberlerde yüzde 23 oranında bir zam yapıldığı öne sürülmektedir. Oysa 1 Ocak 2017'de açıklanan geçiş ücretlerine ilaveten Birleşmiş Milletler dolar enflasyonu güncellemesi ile artış sadece yüzde 2,09 seviyesindedir.

Sözleşme gereği yapılan ve 8 Mart'ta uygulanan fiyat güncellemesinin yeni yapılmış bir zam gibi habere konu edilmesi kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye sebebiyet vermektedir. Her yıl ocak ayının ikinci gününde belirlenen döviz kuru karşılığı Türk lirasına, dolar enflasyon farkı (artış veya azalış olabilir) ilave edilerek şubat sonunda yıl sonuna kadar geçerli olan fiyat belirlenmektedir."

Bakanlık yetkilileri, üçüncü köprü ve bağlantı ücretlerine yüzde 20 zammın ise ocak ayında yapıldığını ifade ettiler.