Barclays'den Türkiye için olumsuz rapor!

Barclays, Türkiye ekonomisinde büyüme büyük olasılıkla önceden beklenenden daha düşük olacağını açıkladı

Barclays'den Türkiye için olumsuz rapor!

Barclays, Türkiye için dün yayınladığı çeyrek dönem görünüm raporunda, Euro Bölgesi yavaşlaması ve daha az olumlu yatırım ortamı dikkate alındığında ekonomik büyümenin büyük olasılıkla önceden beklenenden daha düşük olacağını bildirdi.

Jeopolitik riskler ve Fed'in para politikasını sıkılaştıracağı beklentisinin büyük olasılıkla özel tüketim ve yatırım üzerinde baskı yaratacağını belirten Barclays, "Bu nedenle bir araya geldiğinden Türkiye için 2014 ve 2015 GSYH büyüme tahminlerimizi azalttık. TCMB para politikasını genişlemeci tutacak ve potansiyel politika hataları kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirmeleri üzerinde baskı yaratacak" değerlendirmesinde bulundu.

Barclays, Türkiye ekonomisini bu yıl yüzde 3,0, 2015 yılında yüzde 3,3 büyümesini, Dolar/Türk Lirası paritesini yıl sonunda 2,30 ve 2015 sonunda 2,45 olmasını bekliyor.

İhracatın bu yıl yüzde 6,3, 2015'te yüzde 4,2 artacağını tahmin eden Barclays, ithalatta ise bu yıl yüzde 2,9 ve gelecek yıl yüzde 1,7 düşüş olacağını öngörüyor.

Cari işlemler açığının GSYH'ya oranını bu yıl yüzde 5,5'e gerilemesi ve gelecek yıl yüzde 5,8 seviyesinde gerçekleşmesi de beklentiler arasında.