BDDK, Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine karar verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine karar verdi

BDDK, Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine karar verdi

BDDK tarafından yapılan açıklamada, Kurul'un 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Bank Asya ile ilgili olarak yaptığı denetimlerin sonucu aktarıldı. Denetimler neticesinde, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların, katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu nedenle, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince TMSF'ye devredilmesine karar verilmiştir."
İLGİLİ KANUN
Kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi şöyle:
"Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması durumunda, Kurul en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkilidir...

Bu madde kapsamında alınan Kurul kararları Resmî Gazete'de yayımlanır. Yayım tarihi ilgililer bakımından tebliğ tarihi olarak kabul edilir."

BANK ASYA SÜRECİ

BDDK, 3 Şubat'ta Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen yüzde 40'lık imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti.

Kurul, Banka Asya'dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015'e kadar iletilmesini istemişti. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten Bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre vermişti.

2 Şubat'a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132'sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermemişti. Bu durum yüzde 63'lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yaratmıştı.

Banka daha sonra Kamuyu Aydınlatma Platformu'na 9 Nisan'da yayımladığı açıklamasında, payların yüzde 90,12'sine sahip 152 ortağın teslim ettiği belgelerin BDDK'ya gönderildiğini bildirmişti.

Bu süreçte BDDK ayrıca, Kaynak Holding'in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım ile Forum İnşaat'a ait Bank Asya pay defterine kayıtlı A grubu nitelikli hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının, TMSF tarafından kullanılmasını kararlaştırmıştı.

TMSF'DEN AÇIKLAMA

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bank Asya'nın bu aşamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığını bildirdi.
TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kararıyla, Bank Asya'nın yönetim ve denetiminin, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 71'inci maddesinin (b) fıkrası uyarınca, TMSF'ye devredildiği anımsatıldı.

Bank Asya'nın bu aşamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığı kaydedilen açıklamada, Türk bankacılık sistemiyle ilişkide bulunan yerli ve yabancı tasarruf sahiplerinin ve diğer ilgililerin endişe etmelerini gerektirecek bir durum söz konusu olmadığı ifade edildi.

BDDK: KATILIM FONU SAHİPLERİNİN HAKLARININ KORUNMASI İÇİN BÖYLE BİR KARARA VARILDI

Öte yandan Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesi kararıyla ilgili görüşlerini paylaşan BDDK yetkilileri ise Bankanın faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayarak, katılım fonu sahiplerinin haklarının korunması, bankacılık sektörünün zarar görmemesi, daha güvenli bir şekilde çalışması, sistemin teminatı ve güvenin sürdürülmesi düşüncesiyle böyle bir karara varıldığını kaydetti.

Bunun yanında devir kararı bu sabah Resmi Gazete'de yayımlandı.