BDDK'dan döviz borçları için yeni hamle haberi

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, döviz borçlanmalarını kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalışıldığını söyledi. Merkez Bankası ve Hazine de konuyu ele alıyor. Türk bankalarının Basel standartlarına bu yılın mart ayında ulaştığına da vurgu yapıldı. Akben, Amerika dahil, Avrupa’nın birçok ülkesinin aynı standartlara daha tam kavuşamadığına dikkat çekti.

BDDK'dan döviz borçları için yeni hamle haberi

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, 2013 yılında bireylerin döviz borçlanmasını yasakladıklarını söyledi. 2013 yılından önce bireylerin konut ve araba almak için bankalardan dövizle borçlandığını her döviz kuru artışında elinde pankartla bankaların önünde, sokaklarda yürüyen dövizzedelerin bulunduğunu hatırlattı. Bu alandaki yasağın faydalı olduğunu gördüklerini vurgulayan Akben, şu anda bireylerin herhangi bir kredi döviz borcu artışı nedeniyle direkt rahatsız edici bir pozisyonla karşı karşıya olmadıklarını bildirdi.

Mehmet Ali Akben, “Tabii ki bugün bankalarımız da kuruluşlarımız da döviz kredileri konusunda bir hassasiyet gösteriyır. Biz bunu daha düzenli hale getirelim istiyoruz. Bunları aynen bireylerde olduğu gibi döviz borçlanmalarını kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. İnşallah onu da devreye aldığımızda bu konularda sizlerin de sıkıntılarının daha hafifleyeceğini düşünüyoruz” dedi.

BASEL'DE AB'Yİ SOLLADIK

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 47. Olağan Meclis Toplantısında, sektöre dair konular hakkında bilgi veren Akben, Basel’de ABD ve Avrupa ülkelerinden birçoğundan ilerde olduğumuzu söyledi. Akben, “Basel standartları dediğimiz, dünyada bütün bankaların erişmek için çaba sarf ettiği bu standartları Türkiye bankacılığı, geçen senenin mart ayında yakaladı. Amerika dahil, Avrupa’nın birçok ülkesinin aynı standartlara daha tam kavuşamadığı ortamda tam uyumlu bir bankacılık sektörüne sahip olduk. Türkiye’nin Avrupa Birliğine girme macerasında bankacılık sektörü, Avrupa Birliği standartlarını sağladı ve Avrupa Komisyonu tarafından da Türk bankacılık sistemi eşdeğer ülke statüsüne kavuşmuş ve bu komisyon tarafından da onaylanmış durumda. Biz bunu niye yaptık? AB’ye uyarsak ne olur, AB’ye uymazsak ne olur bazında bakarsak tabii ülkemizde bankacılık sektörünün yüzde 46’sı yabancı sermayeli bankaların kontrolünde” şeklinde konuştu.

Büyümek için kaynak şart

Genç nüfusun yüksek olduğuna işaret eden Akben, büyümek için can suyuna ve kaynağa ihtiyaç olduğunu, üreterek büyümek zorunda olduğumuzu söyledi. Ülkede tasarruf üretilemediğine dikkat çeken Akben, şubat sonu itibariyle Türkiye’nin toplam mevduatının 1 trilyon 644 milyar lira olduğunu buna karşın 1 trilyon 887 milyar lira kredi hacmi olduğunu, sektörünün gecikmiş alacak ortalamasının yüzde 3,3 civarında, olduğunu anımsattı.

Kur artışı dalgalanma yaratmamalı

Ülkenin kalkınabilmesi için toplanan kaynakları verimli kullanmak gerektiğine işaret eden Akben, her kur artışında dalgalanmanın yaşandığına değindi. Akben, Merkez Bankası ve hazine ile birlikte bir çalışma yürüttüklerini de söyledi. Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise 65 milyarlık aktif büyüklüğe ulaştıklarını belirterek, "Ülkenin 11. büyük bankasıyız. İhracat kredilerinin
de yüzde 41’den fazlasını Türk Eximbank veriyor” dedi.