Bedelli askerlikte yeni gelişme

Bedelli askerlik tartışması Meclis gündemine taşındı, CHP'li vekilden yeni teklif geldi

Bedelli askerlikte yeni gelişme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray , son günlerde tartışılan bedelli askerlik konusunu Meclis gündemine taşıdı. Çıray, yıllık geliri 14 bin TL’nin altında olan bedelli askerlik için para ödemesin.” dedi.

Yüzbinlerce gencin bedelli askerlik uygulaması beklediğinin altını çizen Aytun Çıray’ın, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Çıray, “AKP hükümeti yönetiminde gelir dağılımı aşırı bozulduğuna göre, CHP’nin TBMM verdiği kanun teklifinde olduğu gibi yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olan gençler hiçbir bedel ödemeden zorunlu askerlik hizmeti yapmış sayılmalı mıdır? Geliri 14 bin 1 lira ile 25 bin lira dahil olanlar ise 7 bin 500 lira ödeyerek bedelliden yararlanmalarına; 25 bin liranın üzerinde geliri olanlar ise 15 bin lira ödemeleri halinde askerlik hizmeti yapmış sayılmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu:

-"8 Temmuz 2014 tarihindeki açıklamanızın aksine bugünlerde basına yansıyan açıklamalarınızda bedelli askerliğin yakında çıkabileceğini ifade ettiniz. Bir aylık zaman dilimi içinde değişen nedir? Bedelli askerlik konusunda yeni bir çalışma yapıldığı doğru mudur?

-Daha önceki bedelli askerlik yasasında yaş sınırı 30 olarak belirlenmişti. Yeni düzenlemede yaş sınırının CHP’nin önerdiği gibi 28 gün almış olmak yeterli olacak mıdır?

-AKP hükümeti yönetiminde gelir dağılımı aşırı bozulduğuna göre, CHP’nin TBMM’ye verdiği kanun teklifinde olduğu gibi yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olan gençler hiçbir bedel ödemeden zorunlu askerlik hizmeti yapmış sayılmalı mıdır?

-Geliri 14 bin 1 lira ile 25 bin lira dahil olanlar ise 7 bin 500 lira ödeyerek bedelliden yararlanmalarına; 25 bin liranın üzerinde geliri olanlar ise 15 bin lira ödemeleri halinde askerlik hizmeti yapmış sayılmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?

-8 Temmuz 2014’te gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili soruları üzerine “Tek kelimeyle yok böyle bir şey” demiştiniz; şimdi de bedelli askerlik uygulamasının çıkıp çıkmamasının Sayın Erdoğan’ın kararına bağlı olduğunu açıkladığınıza göre, sizin için müstakbel başbakanın kıymeti harbiyesi yok mu?"