Bilişim Vadisi'nin temeli atıldı

5 bin Ar-Ge firması ve 100 bin çalışana istihdam sağlayacak büyük rekreasyon ve spor alanları, eğitim tesisleri sunan projenin temeli atıldı.

Bilişim Vadisi'nin temeli atıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilişim Vadisi'nin, çevresinde oluşturacağı ekosistemle 5 bin Ar-Ge firması ve yaklaşık 100 bin çalışanın kullanabileceği tesis ve sosyal donatılarla zengin bir yaşam alanı haline geleceğini söyledi.

Işık, Gebze'nin Muallim köyünde kurulması planlanan Bilişim Vadisi'nin temel atma töreninde, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yaşanan gelişmelerin, toplumsal hayatı her yönüyle şekillendirdiğini belirtti. Dünyada eski iş modellerinin önemini yitirdiğine işaret eden Işık, teknolojiyle sağlanan yeni iş modellerinin üretimde verimliliği arttırdığını ve yaşam standartlarını yükselterek, hayatı kolaylaştırdığını anlattı.
Ssürekli büyüyen bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğünün 5 trilyon dolara ulaştığına dikkati çeken Bakan Işık, şöyle konuştu:

"Bu alanda gelişmekte olan ülkelere en büyük fırsatları sunan sektör ise yazılım sektörüdür. Bilişim ve yazılım teknolojileri, ülke kalkınmasının en önemli dinamiği olarak öne çıkmaktadır.
Ülkemizde ekonomik büyüme ve sosyal refahın artması için güçlü olduğumuz geleneksel sektörlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçmemiz ve aynı zamanda yüksek teknolojili sektörlerin de üretim ve ihracatımız içindeki payını arttırmamız gerekiyor.

Bunu gerçekleştirmek için odaklanmamız gereken alanların başında ise Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarım gelmektedir. Odaklanmamız gereken bir diğer konu da mal ve hizmet üretimi gerçekleştirdiğimiz bütün alanlarda bilişim teknolojilerindeki etkinliğimizi arttırmaktır."

Türkiye, yeni atılımın eşiğinde"

Bakan Işık, son 13 yılda uyguladıkları politikalarla orta ve yüksek teknoloji ürün ihracatının, toplam ihracattaki payının yüzde 53,8'den 64,8'e çıkarıldığını, 76 olan üniversite sayısının 193'e, 2 olan teknopark sayısının 59'a, Ar-Ge merkezi sayısının 184'e ve teknoloji transfer ofislerinin sayısının ise 34'e ulaştığını dile getirdi.

Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine verdikleri desteklerle, 2002 yılında yüzde 0,53 olan Ar-Ge harcamasının GSYH içindeki payının, 2013 yılında yüzde 0,95'e yükseldiğini kaydeden Işık, "Bilişim sektöründe en önemli unsurların başında gelen nitelikli insan kaynağı bakımından 2002'de 28 bin 964 Ar-Ge personeli sayısı 2013'te 112 bin 969 kişiye yükseldi.

2000'li yılların başında 1 milyar dolar için IMF kapısında bekleyen Türkiye, 2015 yılında girişimcilerimizin yapacağı Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine sadece Bakanlığımız bütçesinden 1,5 milyar lira ayırabiliyor.
Bugün geldiğimiz noktada Türkiye, yeni bir atılımın eşiğindedir. İnşallah 7 Haziran sonrası Türkiye, güven ve istikrar içinde yeni bir başarı hikayesi yazacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bilişim Vadisi'nin, yine bir başarı hikayesinin gerçekleşmesinde önemli yer tutacak vizyon projelerden birisi olduğunu anlatan Işık, şöyle devam etti:
"3 milyon metrekarelik alana yayılan bu vadi, bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürüne dönüşeceği Türkiye'nin bilişim üssü olacak.
Akademinin, sanayinin, girişimcilerin, fikir üretiminin, akıl ve alın terinin buluşacağı 1,25 milyon metrekarelik Ar-Ge ofis alanına sahip bu vadide, sadece bilişim firmaları değil, bilişim teknolojilerine dayalı üretim yapmak isteyen tüm Ar-Ge firmaları da yerlerini alacak.

Bilişim Vadisi'nde, kuluçka merkezleri, uluslararası yenilik ve teknoloji transfer ofisleri ve prototip atölyeleri (Fab-Lab) ile güçlü bir sinerji oluşacaktır. Bilişim Vadisi, çevresinde oluşturacağı ekosistemle birlikte 5 bin Ar-Ge firması ve yaklaşık 100 bin çalışanın kullanabileceği büyük rekreasyon ve spor alanları, eğitim tesisleri ve sosyal donatılarla zengin bir yaşam alanı haline gelecektir."

Çevresinde en büyük 500 sanayi şirketinden 87'sinin bulunduğu, 37 organize sanayi bölgesi, 14 üniversite, TÜBİTAK ve TSE gibi kurumların yer aldığı bölgeyi, bilişim teknolojileri alanında cazibe merkezi haline getireceklerini bildiren Işık, "3,5 saatlik bir uçuş mesafesi ile 25 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazar hacmi ve 1,5 milyarlık bir nüfusa ulaşılabilen bölge, havaalanları, hızlı tren, otoyol bağlantıları ve Körfez geçişi ile lojistik açıdan da önemli bir lokasyon haline gelecek" diye konuştu.
Bakan Işık, ulusal ve uluslararası üniversitelerle işbirliği yaparak bir eğitim üssü olacak vadinin, Türkiye'nin ilk tematik inovasyon merkezine ev sahipliği yapacağına dikkat çekti.