Bir ayda yüzde 50 zam geldi

Geçen temmuz ayında 8 liradan satılan 30’lu yumurta kolisi, bir ayda 12 liraya yükseldi. Yumurtaya bir ayda ortalama yüzde 50 zam gelmesi, 'altın yumurtlayan tavuk’ deyimini haklı çıkardı. Özellikle Irak'a ihracatın yeniden başlaması önemli etki yaptı.

Bir ayda yüzde 50 zam geldi

Tür­ki­ye­’de, gı­da fi­yat­la­rın­da­ki yük­se­liş de­ği­şik ürün­ler­le de­vam edi­yor. Özel­lik­le et fi­yat­la­rın­da ya­şa­nan bü­yük ar­tı­şın bir ben­ze­ri­ni bu­gün­ler­de yu­mur­ta­da gör­mek müm­kün.

Ge­çen yıl or­ta­la­ma 7,5 li­ra­dan sa­tı­lan 30’lu yu­mur­ta ko­li­si bu yıl ay­nı dö­nem­de 12 li­ra­dan sa­tı­lı­yor. Yu­mur­ta­ya bir yıl­da yüz­de 60 zam ge­lir­ken, bu ar­tı­şın önem­li bir kıs­mı son bir ay­da ya­şan­dı. Ge­çen ay en faz­la 8 li­ra­dan sa­tı­lan yu­mur­ta ko­li­si bu­gün 12 li­ra­dan sa­tı­lı­yor.

Tüketici es­na­fa kı­zı­yor

Bil­gi ve­ren bak­kal Be­kir Ka­ra­göz, iki haf­ta ön­ce yu­mur­ta­nın ta­ne­si­ni 28 ku­ru­şa alır­ken bu­gün 33 ku­ru­şa al­dık­la­rı­nı ak­tar­dı. Ka­ra­göz, “Bu­gün 30’lu yu­mur­ta ko­li­si­ni top­tan fi­ya­tı­na 10 li­ra­dan alı­yo­ruz, biz­de va­tan­da­şa 12 li­ra­ya sa­tı­yo­ruz. Ama müş­te­ri bi­ze kı­zı­yor, fi­yat­lar ne­den bu ka­dar yük­sek di­ye. Bu tep­ki ha­liy­le sa­tış­la­rı­mı­za yan­sı­yo­r” de­di.

Ira­k’­a ih­ra­cat ya­pan tüc­car Ha­san Kı­lı­ças­lan, geç­ti­ği­miz ay­lar­da bu ül­ke­nin Tür­ki­ye­’den yu­mur­ta it­ha­la­tı­na ya­sak ge­tir­di­ği­ni ve bu ne­den­le iç pi­ya­sa­da yu­mur­ta fi­yat­la­rı­nın düş­tü­ğü­nü ha­tır­la­ta­rak an­cak ya­kın za­man­da bu so­ru­nun aşıl­dı­ğı­nı ve sa­tı­şın ye­ni­den baş­la­dı­ğı­nı an­lat­tı. Bu­nun fi­yat­la­rı yük­selt­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Kı­lı­ças­lan, şöy­le de­vam et­ti: "Bu­nun ya­nın­da, Tür­ki­ye­’de yu­mur­ta ta­vuk­la­rı cid­di bir has­ta­lık ya­şa­dı ve üre­tim azal­dı. Okul­la­rın açıl­ma­sı­na az kal­dı, üre­ti­min azal­ma­sı­na rağ­men ta­lep ar­tın­ca fi­yat­lar tır­man­dı.”

Haftada 170 TIR gidiyor

Tür­ki­ye­’den Ku­zey Ira­k’­a haf­ta­da 170 TIR yu­mur­ta git­ti­ği­ni açık­la­yan yu­mur­ta ih­ra­cat­çı­sı Ha­san Kı­lı­ças­lan, “Tür­ki­ye­’de ma­li­yet­ler yük­sek, bu­gün bir yu­mur­ta­nın üre­ti­ci­ye ma­li­ye­ti 23 ku­ruş. Üre­ti­ci 30 ku­ruş­tan sat­tı­ğın­da an­cak kâr edi­yor. Bel­ki va­tan­da­şa bu fi­yat­lar pa­ha­lı ge­li­yor ama üre­ti­ci de bu yu­mur­ta­yı çok pa­ha­lı üre­ti­yo­r” de­di. (Bugün)