Borsa FED'in faiz artırmayacağını satın alıyor!

FED Başkanı Yellen'ın açıklamaları borsada ilk seansta yükselişe neden oldu

Borsa FED'in faiz artırmayacağını satın alıyor!
paralimani.com EKONOMİ SERVİSİ

Borsa yükselecek mi yoksa düşecek mi sorusu için en kritik gelişme dün gece FED Başkanı Yellen tarafından yapılacak açıklamalardı. Aslında 10 gün öncesine kadar tüm göstergeler FED'in 14-15 Haziran'daki toplantısından bir faiz artışı kararı çıkacağı ve FED Başkanı Janet Yellen'ın da dün geceki konuşmasında bir şahin gibi konuşacağı (Yani faiz artışlarının süreceği yönünde açıklamalar yapacağı) yönündeydi. Böyle bir açıklamanın ise borsada düşüş getireceği, dolarda ise yükselişe neden olabileceği belirtiliyordu.

Buna karşılık geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam rakamları sürpriz bir şekilde beklenenden kötü geldi ve o tarihten itibaren FED'in faiz artıracağına yönelik hava bir anda değişti.

Dün gece de FED Başkanı Yellen, son beklentiye paralel olarak söylemini tamamen değiştirdi. FED Başkanı Yellen istihdam verilerindeki durumu referans göstererek faiz artışlarıyla ilgili açıklamalarında, istihdam verileriyle ekonomiye ilişkin yeni soru işaretlerinin oluştupuna dikkat çekti. Yellen, faiz artışını "ekonomik koşullar izin verirse" koşuluna bağladı. Üstelik bu faiz artışının da yapılsa bile kademeli olacağını, yani radikal bir faiz kararının rafa kalktığını söyledi.

BORSA YELLEN'I YÜKSELİŞLE KUTLADI!
Bu açıklamanın ardından bugün ilk seansta borsa açıklamalara hemen tepkisini verdi ve yükselişe geçti. 79 bin 341 puana yükselen borsaya karşılık dolar ve altında temkinli hareketler dikkat çekti.

Yellen, "Nisan ve Mayıs'ta ciddi şekilde düşen istihdam artışı, ekonominin genelinde kalıcı bir yavaşlamanın habercisi mi yoksa istihdam artışı, 2015 ve bu yılın başlarındaki güçlü hızına geri dönecek mi? Son işsizlik oranı, tam istihdama ulaştığımıza mı işaret ediyor yoksa ücretlerdeki kısmi artış, iş gücü piyasasında daha fazla gevşeklik olduğunun sinyali mi? Meslektaşlarım ve ben, ilerleyen günlerde bunlar ve ilgili diğer sorularla boğuşacağız" dedi.

Fed Başkanı Yellen'in geçen haftaki açıklamalarına kıyasla daha ılımlı bir ton kullanması ve faiz artışının zamanlamasına yönelik mesajını değiştirmesi de dikkati çekti.
Yellen, 27 Mayıs'ta yaptığı konuşmasında "Bir sonraki faiz artışına gelecek aylarda gidilmesi muhtemelen uygun olur" ifadesini kullanırken bugünkü konuşmasında, "Gelecek veriler, beklediğim gibi iş gücü piyasası şartlarının güçlendiği ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığını gösterirse faiz oranında ek kademeli artışlar muhtemelen uygun olacaktır" değerlendirmesini yaptı ancak zamanlamaya yönelik herhangi bir yorumda bulunmadı.
Fed'in para politikasının verilere bağlı olarak şekilleneceğini defalarca tekrar eden Yellen, sözlerini "Kesin olan tek şey, para politikasının önceden belirlenmiş bir yol izlemeyeceği, FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) hedeflerimize ulaşmak için yeni verilere ve risklere yanıt verecek" diyerek tamamladı.
Yellen'ın mesajları, Fed yetkililerini 14-15 Haziran'da Washington'da bir araya getirecek FOMC toplantısında faiz artışına gidilmeyeceği görüşünü destekledi.

DOLAR VE ALTIN YERİNDE SAYDI
Dolar neredeyse hiç yükselmedi.
Serbest piyasada dolar 2,9065 liradan el değiştirirken euro ise 3,3030 liradan satılıyor.
Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 gerileyerek 1,242.71 dolara geriledi. Altının gramı 116,30 TL, çeyrek altın ise 193,66 TL'den işlem görüyor.
Altın fiyatları Yellen'ın temkinli açıklamaları üzerine gerilese de iki haftanın zirvesine yakın bir seyir sürdürdü.